LO's jule-jobfest: 60.000 nye servicejob på vej

Danskerne får pengene op af lommerne i de næste år, og det vil skabe titusindvis af nye job til butiksansatte, rengøringsassistenter, chauffører og ansatte på restauranter og cafeer, spår LO’s cheføkonom. HK Handel kalder det en god julegave men advarer mod jubeloptimisme
Der er tryk på julehandelen og det private forbrug generelt, og det vil ifølge LO skabe 60.000 nye servicejob de næste par år. 
Der er tryk på julehandelen og det private forbrug generelt, og det vil ifølge LO skabe 60.000 nye servicejob de næste par år.  Foto: Jeppe Bjørn Vejlø, Scanpix.

Der er 60.000 nye servicejob på vej de næste år, forudser LO i en ny prognose.  De mange nye job til blandt andet butiksansatte, chauffører og rengøringsassistenter vil komme i takt med en solid fremgang i det private forbrug, mener LO’s cheføkonom Allan Lyngsø Madsen.

- Pengene kommer til at sidde lidt løsere hos danskerne de næste år, og derfor forventer vi 60.000 nye servicejob frem mod 2017, siger cheføkonomen.

Dermed springer Allan Lyngsø Madsen ud som betydelig mere optimistisk end finansminister Claus Hjort Frederiksen, der netop har præsenteret regeringens økonomiske redegørelse. Her forventer man vækst og en samlet beskæftigelsesfremgang indenfor alle brancher på godt 80.000 job i årene 2015 - 2017.

Glædelig prognose i juletiden

Men danskernes stigende købelyst vil give luft under det private forbrug og nye jobmuligheder indenfor private serviceerhverv, fastholder Allan Lyngsø Madsen.

Ifølge LO hænger danskernes lyst til at svinge dankortet blandt andet sammen med en historisk lav inflation, bedring på boligmarkedet, stigende beskæftigelse og en stigende forbrugertillid.

Trods moderate lønstigninger de senere år oplever forbrugerne en reallønsfremgang, der får dem til at fylde indkøbskurven mere, gå lidt oftere til frisøren eller tager mere ud at spise.

- Der er mange nye rengøringsjob, chaufførjob og nye job i butikker lige rundt om hjørnet.  Det er en glædelig prognose her i juletiden, og det viser, at arbejdsmarkedet er i fremgang, konstaterer han.

Holder LO’s forventning om en solid vækst i det private forbrug stik, vil beskæftigelsen i serviceerhvervene snart være tilbage over niveauet fra før krisen i 2008.

Når danskernes købelyst stiger, vil det også give jobåbninger til ufaglærte, faglærte og kortuddannede, der typisk arbejder i de private serviceerhverv, pointerer Allan Lyngsø Madsen.

- Alt i alt er der grund til optimisme, og det skaber job til de ufaglærte, faglærte og kortuddannede. Samtidig giver det bedre muligheder til de ledige, der står udenfor arbejdsmarkedet og gerne vil ind og have et job og indtægt, fastslår han.

Det er jo kun en prognose

Sektorformand i HK Handel Per Tønnesen kommer da også i ekstra godt julehumør ved tanken om tre års jobfest i butikkerne. Men han hælder også lidt malurt i bægeret.

- Det er altid positivt for os, når der er udsigt til opgangtider, fordi vores job drives af god efterspørgsel. Men det er jo kun en prognose, og jeg vil være lidt påpasselig med at være for optimistisk, siger Per Tønnesen.

Ifølge HK Handels sektorformand vil det, at pengene sidder løst i danskernes lommer ikke nødvendigvis betyde, at de køber deres elektronik eller tøj i butikkerne. Per Tønnesen peger på, at danskerne i stigende grad handler ind på nettet og ofte på udenlandske web-sider. Og det kan godt skabe chaufførjobs men ikke jobs til danske butiksansatte, anfører han.

Lommepengejob spiser faste job op

- Det er et åbent spørgsmål hvilke typer af job, vi får, når danskernes indkøbsmønstre ændrer sig. Og dertil kommer, at mange af de nye job i detailhandlen risikerer at blive spist op af deltidsjob og lommepengejob til unge, og dermed ikke være fuldtidsjob for voksne i supermarkederne, der skal leve af at være i detailhandlen, siger han.

Blandt andet henviser han til Coop og Dansk Supermarked, der i høj grad ansætter unge under 25 år på deltid.

Per Tønnesen understreger, at han ikke vil ødelægge juleglæden hos hverken LO’s cheføkonom eller sine egne medlemmer.

- Jeg er ikke økonom, men en praktiker der kigger ud i virksomhederne og ser, hvad der sker. Det kan da godt være, at der er udsigt til jobfest, og at beskæftigelsen vil øges inden for de private serviceerhverv. Men jeg tror ikke, at det vil give sig udslag i så mange faste fuldtidsjob, siger han.

Derudover anfører han, at en tredjedel af HK Handels medlemmer arbejder på virksomheder uden kollektive overenskomster. Så udover at oprette faste fuldtidsjob er udfordringen ifølge Per Tønnesen også at få tegnet overenskomster indenfor de private servicefag, så det bliver ordentlige job på overenskomstvilkår.

Skifter bil og tv ud

LO peger i sin analyse også på, at bedringen på arbejdsmarkedet fremmer forbruget. Folk køber hellere ny bil eller tv, når de ikke er i højrisiko for at miste deres job.

LO skønner, at privatforbruget vokser med 2,25 procent i 2016 og 2,5 procent i 2017.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.