Lones søn sprang sig selv i luften for IS: Jeg forsøgte at være loyal

Lone Kristensens søn sprang sig selv i luften for Islamisk Stat. Alligevel betragter hun ikke sig selv som et offer.
Victor Kristensen fotograferet med to hellige krigere. 
Victor Kristensen fotograferet med to hellige krigere.  Foto: TV 2

Lone Kristensen har gennemgået noget af det værste, man overhovedet kan forestille sig som forælder. Hun har set sin søn forsvinde ind i en radikaliseret udgave af Islam, rejse til Syrien og angiveligt ende sine dage som selvmordsbomber for Islamisk Stat.

Alligevel betragter hun ikke sig selv som et offer. Det fortæller hun til Berlingske i forbindelse med udgivelsen af sin nye bog "Victors valg – en mors beretning," som udkommer fredag.

Til gengæld har spørgsmålet om, hvad der gik galt, plaget hende.

- Jeg kan bebrejde mig selv, at jeg f.eks. blev ved med at tage på arbejde, mens han gik igennem sine lidelser. Men jeg følte, at hvis jeg blev væk, ville vi være en syg familie. Vi var fuldstændig kriseramt og vidste ikke, hvad vi skulle stille op. Men der skulle også være noget normalitet tilbage, siger hun til Berlingske.  

En følsom dreng 

I dokumentaren "Victor i hellig krig - en syrienskrigers vej til martyrdom" kunne danskerne torsdag aften på TV 2 se den ulykkelige historie om Lone Kristensens søn, som tog til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat.

Victor var fra barnsben en følsom dreng, der havde det svært i en folkeskole, som ikke formåede at se hans behov. Han lukkede sig inde i sig selv, brugte sin tid foran computeren og ville ikke i skole, skriver Berlingske. 

Som ung fandt han mening og socialt fællesskab i det salafistiske miljø omkring Grimhøjmoskeen i Aarhus. Under en depression begyndte han at bede, og pludselig ville han kun spise Hallal-slagtet kød. 

Forsøgte at bevare båndene

I starten opfattede Lone Kristensen Victors bøn som positiv og en form for mindfullness, skriver Berlingske. Og hun støttede ham i ønsket om at spise arabisk mad. Hun ville ikke stå i vejen for sin søns naturlige distancering fra forældrene, forklarer hun.   

- Jeg elskede min søn og kunne se, at han led, uden at jeg kunne gøre noget. Det gør ekstremt ondt på en mor. Så jeg forsøgte alt, hvad jeg kunne for at forblive loyal og bevare båndene til ham, siger hun til Berlingske. 

Ifølge Lone Kristensen udnyttede folkene omkring Grimhøjmoskeen, Victors sårbarhed. Men det kunne have gået anderledes, tror hun. Havde familien boet i en provinsby kunne Victor måske have fundet et fællesskab i en fodboldklub, siger hun til Berlingske. 

Ifølge TV 2 tog Victor i 2012 til Kairo for at gå i Koranskole. I 2013 skrev han et afskedsbrev til sin familie. Samme år- i november - sprang han angiveligt sig selv i luften i en aktion med to andre mænd fra Islamisk Stat.  

Victors lig er aldrig blevet fundet, og hans død er aldrig bevist. Men det formodes, at han sprængte sig selv i luften for Islamisk Stat. 

Læs hele interviewet med Lone Kristensen her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.