Lola: Hold op med at slæbe trætte børn med på løbeturen

Danske skolebørn slår rekord i træthed, viser nye tal. Her fortæller den kendte familievejleder Lola Jensen, hvordan du får styr på børnenes nattesøvn og tæmmer deres brug af gadgets.
Læs familievejleder Lola Jensens råd til at tæmme de digitale gadgets og få styr på børnenes nattesøvn.
Læs familievejleder Lola Jensens råd til at tæmme de digitale gadgets og få styr på børnenes nattesøvn.

Danske børn slår rekord i træthed, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed. Det skyldes først og fremmest for lidt søvn, fordi der går for meget tid med digitale gadgets, mener en af forskerne bag undersøgelsen.

Men hvis man vil give børnene et sundt søvnmønster, skal der sættes ind, allerede mens børnene er små. Det mener familievejleder Lola Jensen, som er kendt fra både tv og radio.

Små hjerner på overarbejde

- Den gode søvnrutine bliver lagt ind, når børnene er helt små. Der er det vigtigt at sikre, at børnene ikke har alt for mange indtryk, de skal bearbejde i løbet af en dag. De behøver ikke slæbes med på café eller på lange flyrejser, mener Lola Jensen.

De små hjerner kan nemlig slet ikke klare, når der sker alt for meget.

- Hvis de har været 8-9 timer i børnehave og vuggestue, behøver man heller ikke trille dem foran sig i en vogn, mens man løber en tur rundt om søen. Alle indtrykkene gør det svært for børnene at falde til ro. Deres hjerne vænner sig simpelthen til, at der hele tiden skal ske noget nyt, og det kan præge deres søvnrutiner i flere år, siger Lola Jensen.

Faste rammer for gadgets

Når børnene bliver større og kaster sig over iPads, smartphones og andre gadgets, handler det om at have faste rammer lige fra starten.

- Det handler om at få indøvet et godt forhold til sengetiden og til de mange gadgets, inden de tager overhånd og bliver en afhængighed. Både i familier og på skoler er det en god idé at have stramme regler helt fra starten, så børnene får et fornuftigt forhold til det fra begyndelsen, forklarer Lola Jensen.

- Der har været meget snak om, at de digitale gadgets ikke er så skadelige igen, fordi børnene jo bare er sammen på andre måder end før. Men børn kan ikke styre det selv, siger hun.

Fælles aftale i klassen

Et fornuftigt skridt er derfor at lave faste, fælles rammer blandt forældrene i klassen. For børnene kan hurtigt føle, at de går glip af noget, mens resten af klassen er i kontakt med hinanden med computere og smartphones.

- Som barn kan man hurtigt blive ensom, hvis man er alene om at få begrænset sit forbrug. Derfor skal forældrene i klassen tage en fælles beslutning og sætte nogle klare rammer om, hvordan og hvornår vi for eksempel bruger mobilen. Det kan børnene godt acceptere, hvis de ved, at det er en fælles beslutning i klassen. Men det skal virke som en beskyttelse af børnene og ikke som et anstrengende forbud, mener Lola Jensen.

Men hvis de faste rammer skal fungere, skal forældrene også selv overholde reglerne, mener hun.

- Jeg oplever tit, at det næsten er et større problem at få forældrene til at overholde de aftaler, de selv har lavet. Selvom man måske har aftalt, at mobilen skal væk, når man spiser, sidder nogle forældre pludselig og svarer på en arbejdsmail eller tjekker, hvor langt vennerne har løbet på Endomondo, fortæller Lola Jensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.