Taxikrig

Lønmodtagerne til politikerne: Uber skal betale skat

Den værste ulempe ved virksomheder som Uber er, at de snyder fællesskabet for skatteindtægter. Det mener en stor del procent af lønmodtagerne på LO-området.
Lønmodtagerne er bekymret for, at platforms-virksomheder som Uber indbyder til sort arbejde og dermed mistede skatteindtægter. Det viser ny måling. 
Lønmodtagerne er bekymret for, at platforms-virksomheder som Uber indbyder til sort arbejde og dermed mistede skatteindtægter. Det viser ny måling.  Arkivfoto: Simon Skipper/Scanpix.

Den amerikanske kørselstjeneste Uber deler vandene. Ikke mindst når det kommer til skatteområdet, hvor virksomheden i flere medier beskyldes for en ganske kreativ skattetænkning.

Og spørger man de danske lønmodtagere på LO-området, er det netop på skatteområdet, at skoen trykker, når det kommer til Uber og lignende virksomheder.

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for LO blandt 1.329 repræsentativt udvalgte personer. Der spørges i målingen til, hvad de mener om den såkaldte platforms-økonomi.

Her bliver deltagerne spurgt til, hvilke effekter, de mener, der er af platforms-økonomien. Hele 42 procent svarer "ved ikke", mens 45 procent både ser positive og negative effekter. 11 procent ser kun negative effekter.

Platformsøkonomi

Ordet "platformsøkonomi" dækker over, når privatpersoner gennem digitale platforme køber, sælger eller lejer varer eller ydelser af andre privatpersoner eller virksomheder med fortjeneste.

Begrebet dækker blandt andet kørselstjenesten Uber og Airbnb, hvor private kan leje andre menneskers bolig i kortere perioder, for eksempel i forbindelse med ferier.

UDVID

Af dem, der enten kun ser negative effekter eller både negative og positive effekter, svarer hele 66 procent, at manglende skatteindtægter er en negativ effekt af den såkaldte platforms-økonomi.

(Artiklen fortsætter under grafikken) 

Samtidig svarer 70 procent, at det er urimeligt, at Uber kan undgå at indberette skat af deres virksomhed i Danmark.

LO: Skatteminister må i sving

I LO håber næstformand Nanna Højlund på politisk handling. 

- Uber unddrager sig at betale selskabsskat via skattelylande og undlader at oplyse
skattemyndighederne om, hvor meget løn, virksomheden udbetaler til chaufførerne. Det må
skatteministeren straks få gjort noget ved, siger Nanna Højlund.

Hun kritiserer samtidig Ubers påstand om, at de ikke kan indberette, hvor meget deres chauffører tjener til Skat.

- Platformene lever jo i høj grad af de store mængder data om brugerne og står for at formidle betalinger, så de oplysninger kan det ikke være svært at dele med Skat, siger Nanna Højlund.

Hun ser frem til regeringens kommende udspil om dele- og platformsøkonomi, som ventes offentliggjort før sommerferien.

Professor: Svært at kontrollere

På Roskilde Universitet medgiver professor og samfundsforsker Bent Greve, at det kan være svært for skattemyndighederne at holde styr på platforms-økonomien.

- Som systemet og lovgivningen er i dag, så har danskerne givetvis grund til at være bekymret for manglende skattebetaling fra platforms-virksomheder. Det er for eksempel svært at kontrollere, hvor meget en Uber-chauffør kører rundt, eller hvor meget folk lejer værelser ud via Airbnb, forklarer Bent Greve.

Han peger samtidig på, at der kan være et voksende problem med manglende skattebetaling. 

- Jeg vil tro, at der i tilfældet med Uber er tale om betydelige beløb, som der ikke bliver betalt skat af. Men en ting er, hvad der sker nu. Det bekymrende er, at vi måske står foran en stærkt voksende undergrunds-økonomi med ingen eller dårlig skattebetaling, siger Bent Greve.

Forslag: Automatisk indberetning

En fordel ved digitale tjenester som Uber og Airbnb er imidlertid, at alt er sporbart og digitalt. Derfor kan man med simple greb sikre, at der betales skat, når der tjenes penge på platforms-økonomien.

- Jeg vil anbefale politikerne at lave lovgivning, så der bliver stillet krav om automatisk indberetning til skat, når folk tjener penge via platforms-virksomheder som Uber eller Airbnb. Akkurat som det i dag sker for de lønindtægter, som folk har, siger Bent Greve.

Uber: Vi er i dialog med skattemyndighederne

Avisen.dk har forholdt Uber kritikken fra LO's næstformand Nanna Højlund og fået svar på mail.

Når virksomheden endnu ikke har betalt selskabsskat i Danmark, er det simpelthen fordi, der ikke har været et overskud endnu, lyder det i svaret:   

”Vi er et ungt selskab, der investerer massivt, og vi er endnu ikke profitable.”

I forhold til skatten af chaufførernes lønindtægter, henviser Uber til, at det er den enkelte chaufførs eget ansvar.

"Men virksomheden har taget initiativ til at indgå i en konstruktiv dialog med de danske skattemyndigheder med fokus på, hvordan vi kan informere partnerchauffører om, hvorledes de sikrer at overholde deres skatteforpligtigelser," skriver Uber i mailen.

I den sammenhæng er det fordel, at Uber kun accepterer betalinger med kort, hvilket betyder, at hver enkelt betaling kan spores, lyder det i svaret:     

"Da hele udvekslingen er digital, mener vi, at vi kan spille en rolle i forhold til at øge skatteindtægterne fra transportsektoren," skriver Uber. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.