Lønmodtagerne: Skab så ro om de dagpenge!

Nu må politikerne se at få lavet en bred, politisk aftale om dagpengene. Det mener seks ud af ti lønmodtagere. LO-formand giver dem inderligt ret.
LO-formand Harald Børsting håber inderligt, at der nu kommer en bred politisk aftale om dagpengene. Seks ud af ti lønmodtagere synes også, at det er vigtigt med en bred aftale. 
LO-formand Harald Børsting håber inderligt, at der nu kommer en bred politisk aftale om dagpengene. Seks ud af ti lønmodtagere synes også, at det er vigtigt med en bred aftale.  Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

Lønmodtagerne har et meget klart budskab til politikerne: Nu skal I sørge for at indgå en bred politisk aftale om dagpengene. Det fremgår af en meningsmåling.

Med andre ord: Når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lige nu sidder og prøver på at få strikket et forlig om dagpengene sammen,  skal han ikke kun kigge til højre mod de borgerlige partier. Han skal som minimum have et af partierne fra centrum/venstre med, og her har Radikale lige sagt, at de er med.

I meningsmålingen siger seks ud af ti lønmodtagere, at det er vigtigt for dem, at en kommende politisk aftale om dagpengesystemet har et bredt flertal i Folketinget bag sig. Kun hver tiende mener, at det ikke er vigtigt med et bredt flertal.

I målingen deltager 1.050 lønmodtagere, og den er gennemført af Epinion for LO. Målingen blev gennemført, før dagpengekommissionen kom med sit udspil i mandags.

I LO-fagbevægelsen forstår formand Harald Børsting udmærket flertallet af lønmodtagerne.

Træt af balladen

- Med en bred aftale bliver dagpengesystemet ikke sådan ændret. Det vil sige, at der vil være ro om det længe, siger Harald Børsting til Avisen.dk og fortsætter:

- Jeg tror også, at der er mange - herunder mig selv - som er trætte af, at dagpengene er blevet en politisk slagmark. Det er enerverende, at dagpengene bliver brugt til at grave grøfter og mudderkastning fra fløjene i stedet for at finde holdbare løsninger.

Undgå slagside

Harald Børsting mener også, at et bredt forlig vil være mere  afbalanceret.

- Vi skal undgå et smalt forlig, som det i 2010. Da blev der indgået en aftale (om halvering af dagpengeperioden og fordobling af kravet til genoptjening, red.), hvor trygheden for lønmodtagerne virkelig led skade, siger Harald Børsting.

Et andet godt argument for et bredt forlig er i følge LO-formanden, at det er helt uholdbart for de ledige, jobcentre og a-kasser, når politikerne hele tiden laver ændringer i systemet.

- De ledige bør kende spillereglerne. Og der er ingen, som er tjent med, at der fandme tre, til fem til ni gange om året bliver lavet ændringer af systemet. Det koster en jetjager adminstrativt, og den ledige har ingen jordisk chance for at finde ud af, hvilke rettigheder og pligter han/hun har.

Forlig lige på trapperne

Harald Børsting vurderer, at et bredt forlig kan stå uantastet  i mange år.

- Hvis vi får et bredt forlig,  tror jeg på, at det kan holde i mange år. Der kan selvfølgelig være nogle af dagpengekommissionens antagelser (blandt andet om hvor mange der falder ud af systemet, red.), der viser sig ikke at holde stik. Men jeg har nu indtryk af, at professorerne i kommissionen har gjort et rigtigt godt stykke arbejde i forhold til beregninger og prognoser, siger Harald Børsting.

Ifølge Avisen.dk's kilder kan der meget snart komme et forlig om dagpengene. Radikale har lige meddelt, at de er enige med regeringen om grundlaget for et forlig.

Det ligger i kortene, at det bliver et forlig, hvor mindst Dansk Folkeparti, Venstre og Socialdemokraterne er med. Det har blandt andre politisk kommentator Hans Engell sagt til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.