Lønfest til kommunaldirektører: Får 68.000 mere i lønstigning end sosu'er

Kommunaldirektørernes løn er steget med 67.977 kroner mere om året end social- og sundhedshjælpernes.
Der er langt op til en kommunaldirektørs løn for landets social- og sundhedshjælpere.
Der er langt op til en kommunaldirektørs løn for landets social- og sundhedshjælpere. Foto: Scanpix arkiv

Kommunaldirektørernes løn er steget med 67.977 kroner mere om året end social- og sundhedshjælpernes.

Det viser tal over gennemsnitlige lønstigninger fra 2011 til 2016 fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, skriver Fagbladet FOA.

De generelle lønstigninger, der gælder for alle, forhandles altid i procent ved overenskomstforhandlinger. Eftersom kommunaldirektøren får en højere løn end social- og sundhedshjælperen, vil direktørens løn derfor stige mere i kroner og ører.

- Når man får procentvis stigning, er det med til at cementere og fastholde forskellene mellem højtlønnede og lavtlønnede. Det gør det umuligt at løfte de lavtuddannede, der får den laveste løn, siger formand for FOA Dennis Kristensen.

Hver måned tikker der 115.664 kroner ind på kommunaldirektørens lønkonto i 2016. Til sammenligning tjener social- og sundhedshjælperne 24.451 kroner om måneden.

En del af forklaringen på de høje lønninger kan ifølge arbejdsmarkedsforsker Nana Wesley Hansen være, at kommunaldirektører i dag har et større ansvarsområde efter kommunalreformen i 2007.

- Kommunaldirektører leder større enheder, hvor de let kan have 5.000 ansatte under dem. Københavns Kommune er for eksempel Danmarks største arbejdsplads målt i antal ansatte. Derfor er deres ansvarsområde steget meget i forhold til tidligere, siger Nana Wesley Hansen, der er arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns universitet.

Hos Kommunernes Landsforening er chefforhandler Michael Ziegler tilfreds med, at den generelle løn for både kommunaldirektører og social- og sundshedshjælpere stiger i procent.

- Hvis man fik lønstigning i kroner og ører, ville det føre til, at alle fik det samme i løn over tid. I kommunerne er vi interesserede i at ansætte dygtige ledere - og det koster, siger Michael Ziegler til Fagbladet FOA.

Han peger på, at de dygtige ledere vil hoppe over i den private sektor, hvis ikke der er et nogenlunde lønniveau for kommunale direktører. Og det kan have konsekvenser for kommunen.

- Hvis direktøren er dårlig, vil der komme dårlig styring af kommunen, som kan forringe økonomien og føre til fyringer. Derfor er det vigtigt, at lederen er dygtig. Og sammenlignet med private ledere, synes jeg ikke, at kommunaldirektørernes løn er ekstravagante, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.