Løkkes triumf: Så mange danskere vil bruge håndværkerfradrag

Lidt over halvdelen af danskerne siger ja tak til Løkkes BoligJob-ordning, der netop er blevet genindført, viser ny undersøgelse. Enhedslisten kalder ordningen for skæv, da den primært vil komme de velhavende til gode.
Boligjobordningen betyder, at man kan få skattefradrag for løn til maleren, når huset skal males. Men kommer denne ordning alle til gode?
Boligjobordningen betyder, at man kan få skattefradrag for løn til maleren, når huset skal males. Men kommer denne ordning alle til gode? Foto:Lena Granefelt/Scanpix/Arkiv

Nu kan du igen trække lønudgifter til håndværkere, rengøring og børnepasning fra i skat.

Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spidsen var hurtige til at fremsætte et forslag om at genindføre BoligJob-ordningen – eller håndværkerfradraget – som noget af det første, da den nye regering tiltrådte.

Ordningen, der genindføres med bred opbakning fra Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet, giver privatpersoner skattefradrag for arbejdsløn til håndværkere, rengøringshjælp og babysittere. Formålet er at give mere luft i økonomien for de danske familier og samtidig skabe flere håndværker-job.

Flertal af danskere siger ja tak

Og noget tyder på, at danskerne vil gøre brug af ordningen.

I en undersøgelse fra analysebureauet Wilke svarer 51,3 ja til, at de vil benytte sig af BoligJob-ordningen.

Heraf svarer 32,9 procent, at de vil indkøbe mere servicearbejde eller renovationstjenester ved indførelse af BoligJob-ordningen.

Men ikke alle er vilde med genindførelsen.

EL: Kommer kun de velhavende til gode

Enhedslistens erhvervsordfører og gruppeformand, Stine Brix, forklarer, at partiet ikke støtter op om ordningen, da den bidrager til en skævvridning i samfundet.

- Vi mener, det er en skæv ordning. Den kommer kun de mest velhavende borgere til gode, da det primært er dem, der vil gøre brug af skattefradraget. Og derudover kommer den ikke til at skabe så mange job i forhold til, hvad den koster, siger Stine Brix.

Hun mener ikke, at alle har råd til at få renoveret huset, ansætte babysitttere eller hyre hjælp til rengøringen

Koster staten over en milliard

Derudover mener hun, at ordningen er for dyr.

- BoligJob-ordningen koster staten over en milliard kroner, og man regner med, at den vil skabe 700 til 1.000 ekstra job. Det er altså ret dyre job. Vi så hellere, at pengene blev brugt på almene formål til glæde for alle - som for eksempel renovering af plejehjem. Det ville også skabe job, siger Stine Brix (EL).

Loven om BoligJob-ordningen bliver formentlig vedtaget i slutningen af august.

Hvis du gør brug af ordningen, kan du cirka to uger efter vedtagelsen ændre din forskudsopgørelse, så du kan få et større fradrag de sidste tre måneder af året, oplyser SKAT.

Om undersøgelsen

1015 repræsentative danskere har svaret på følgende spørgsmål:

Vil du benytte boligjobordningen, hvis den bliver genindført?

Ja, ville indkøbe mere servicearbejde eller renovationstjenester end nu: 32,9 %

Ja, ville indkøbe samme mængde servicearbejde

eller renovationstjenester som nu:18,4 %

Måske:  29,6 %

Nej: 19,1 %

 

Undersøgelsen er lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.