Løkkes sundhedspolitik får prygl, men vælgerne frikender Løhde

Vælgerne giver stryg til regeringens håndtering af sundhed og ældrepleje, men sundhedsministeren ridder stormen af.
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde er populær blandt vælgerne på trods af, at de samme vælgere er svært utilfredse med regeringens håndtering af ældrepleje og sundhed.
Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde er populær blandt vælgerne på trods af, at de samme vælgere er svært utilfredse med regeringens håndtering af ældrepleje og sundhed. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Regeringens indsats for ældrepleje og sundhed trækker ikke mange pluspoint blandt vælgerne. Tværtimod.

Med karakteren 2,4 er regeringen på randen af en dumpekarakter. Alligevel er det lykkedes for sundheds- og ældreminister Sophie Løhde at holde skindet på næsen, for hun får af vælgerne karakteren 3,7 på 12-skalaen.

Ministeren indtager dermed top fem blandt regeringens ministre, selvom hendes område dømmes helt i bund af vælgerne.

Karaktererne er givet på 12-skalaen i forbindelse med en rundspørge til et repræsentativt udsnit af befolkningen, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4 og Avisen.dk.

Men hvordan kan ministeren få en så markant bedre karakter end sit eget område?

Ifølge Eva Sørensen, professor i offentlig administration ved RUC, er en mulig forklaring, at det ofte ikke er sundhedsministeren, men derimod statsminister Lars Løkke Rasmussen, som vælgerne retter deres utilfredshed mod.

Undgår skurkerolle

- Sophie Løhdes ansvar er at forsvare sit område, ældre og sundhed, og får meget tid til at tale det op i medierne. Det smitter positivt på befolkningens opfattelse af hende, forklarer Eva Sørensen og tilføjer:

- På den anden side står Lars Løkke. Han skal desperat finde penge til skattelettelser, og står derfor for alt det, som bevæger sig i den modsatte retning.

På den måde undgår Sophie Løhde at blive udpeget som skurken, og vælgerne har den opfattelse, at det er Lars Løkke Rasmussen, som har ansvaret for nedskæringerne.

Ifølge Eva Sørensen forbinder vælgerne ofte nedskæringer i kommunerne med nedskæringer på netop ældrepleje og sundhed. Og det kan meget vel have overskygget, at regeringen i efteråret indgik en finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om et løft til sundhedsområdet og mere fokus på ældre. Til det formål blev der afsat 3,4 milliarder kroner i 2016.

DF utilfreds med Løkke

Blandt regeringens støttepartier er Dansk Folkepartis vælgere de stærkeste kritikere af regeringens håndtering af ældrepleje og sundhed. Men også her er der stor tillid til Sophie Løhde. Dem, der stemte Dansk Folkeparti ved seneste valg, giver hende karakteren 4.

Når det end ikke er lykkedes regeringen at høste anerkendelse fra DF-vælgerne for sundhedsinitiativerne, skyldes det manden for bordenden i regeringen, mener politisk analytiker Bjarne Steensbeck.

- Løkke betaler for alle sine gamle synder og er stadigvæk upopulær. DF’s vælgere bryder sig ikke videre om Løkke. Det virker som om, at det er Løkke himself, der er udfordringen for Venstre, siger han.

DF-vælgernes lunkne følelser for Lars Løkke Rasmussen forklarer også, hvorfor sundheds- og ældreminister Sofie Løhde får en højere karakterer end selve sundhedsområdet, mener Bjarne Steensbeck.

Lars Løkke Rasmussen får af vælgerne karakteren 3,2 på 12-skalaen.

V: Vi må bredere ud

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundheds- og ældreministeren selv, men i et skriftlig svar til Avisen.dk giver Venstres sundhedsordfører Jane Heimann sit syn på vælgernes dom over regeringens indsats på ældrepleje- og sundhedsområdet:

- Jeg glæder mig over karakteren er ”bestået”, selvom jeg selvfølgelig gerne havde set en højere karakter – særlig set i lyset af, at vi med 3,4 mia. har prioriteret og løftet sundheds- og ældreområdet markant, skriver hun og fortsætter:

- Når det så er sagt, så er karakteren jo en indikation om, at vi har en opgave i at nå endnu bredere ud, så flere danskere får øjnene op for, at vi bl.a. har valgt at styrke danske patienters rettigheder med 30-dages behandlingsgaranti og har prioriteret en styrket indsats for de ældre medicinske patienter, fordi det er så uværdigt, når ældre skal ligge til offentligt skue på en hospitalsgang.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.