Løkkes store kvinde-problem

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Forestil dig, Parken fyldt tre gange med kvinder – og du ser Venstres enorme kvindeproblemer for dig:

Ifølge en ny måling fra Analyse Danmark ser Venstre nemlig ud til at tabe et sted mellem 90.000 og 100.000 kvinder ved det kommende valg i forhold til sidste valg. I 2011 stemte godt hver femte kvinde på partiet, mens det denne gang ser ud til blot at blive hver sjette.

Det er ikke kun Venstre, men hele blå blok, der mister kvindelige vælgere. Ifølge professor Søren Risbjerg Thomsens vægtede gennemsnit af meningsmålinger på Altinget havde blå blok flertal blandt kvinder helt frem til sidste efterår, men det billede er nu komplet vendt på hovedet. Blå blok har tabt vælgere i hele befolkningen de forløbne uger – og det er i udstrakt grad kvinderne, som forlader dem.

Hvad i alverden er der dog gået galt for Lars Løkke Rasmussen?

Tja, som jeg ser det, er der især to årsager – en, som handler om den politik, der føres, og en, der handler om de politikere, som er i front.

Først det politiske:

De emner, som Venstre har valgt at fokusere på – især nulvækst i den offentlige sektor og indførsel af et kontanthjælpsloft – er slet og ret emner, der støder de fleste kvinder væk. Robert Klemmensen, statskundskabsprofessor på Syddansk Universitet, understreger, at forskningen er ret entydig her – og at et begreb som nulvækst åbenlyst skræmmer eksempelvis sosu-assistenter og pædagoger væk.

To andre politiske emner har formentlig også negativ effekt på kvindelige vælgere.

Venstres ide om at nedsætte den kriminelle lavalder til 12 år – uagtet at det ikke handler om at sætte børn fængsel – forværrer krisen:

”Hvis kvinderne hører, at Venstre vil sætte 12-årige i fængsel, har Venstre et problem,” fastslog professoren på Avisen.dk.

Da Kristian Pihl Lorentzen, i den grad et menigt medlem af Venstres folketingsgruppe, over for en anti-abort organisation valgte at sige, at der burde indføres brugerbetaling efter den anden abort, gjorde han givet ondt værre. En midaldrende mand, der kalder piger, som bliver gravide og ønsker abort for ’sløsede’, vinder ikke mange popularitetsafstemninger.

Så det personlige:

De politikere, som tegner Venstre, er i udstrakt grad mænd:

Lars Løkke Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen, Kristian Jensen, Søren Pind, Peter Christensen, Troels Lund Poulsen – og så selvfølgelig Inger Støjberg.

Over tid har Venstre kun sjældent haft kvinder helt fremme. Ingen kvinde har nogensinde indtaget den vigtigste, næstvigtigste og kun sjældent den tredje- eller fjerdevigtigste position. Partiet er således det eneste af de ti partier, der stiller op til valget, der aldrig har haft en kvinde som leder – når man ser bort fra Alternativet og Liberal Alliance, de to helt nye partier.

Historisk har Venstre faktisk haft to kvindelige justitsministre – Helga Pedersen fra 1950, Nathalie Lind fra 1973 – men siden er det gået noget i stå. I nyere tid har Ulla Tørnæs og Inger Støjberg ganske vist været politiske ordførere, men uden at kom helt ind i centrum.

Det tætteste, partiet har været på en kvinde i den egentlige ledelse var Lykke Friis, som forlod Venstre efter sidste valg, men som var tæt på Løkke. Friis kom med knap 31.000 personlige stemmer i  øvrigt i Top 10 over alle kandidater ved sidste valg – og var et godt bud på en ny udenrigsminister, hvis hun var blevet i Folketinget, og Venstre vinder valget.

I dag er Støjberg et stærkt kort i Venstre, mens Karen Ellemann, Sophie Løhde og Ellen Trane Nørby er pænt stykke fra egentligt indflydelse. Partiet savner åbenlyst flere kvinder på ledende poster. Ser man på dem, der udtaler sig mest, ja, så ligner partiet mere end noget andet et mandeparti.

Kombinationen af politiske emner, der traditionelt appellerer mere til mænd end kvinder, og klart flest mænd, som tegner linjen, er formentlig en stor del af årsagen til, at Venstre har så svært ved at tiltrække kvindelige vælgere. Det kan ende med at koste dem sejren.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.