Løkkes kontanthjælps-forsvar får hug: "Vrøvl fra ende til anden"

Partiledere beskylder statsministeren for at glemme de syge og de svageste ledige, når han forsvarer kontanthjælpsloftet.
- Jeg synes, det er vrøvl fra ende til anden fra statsministeren, siger Morten Østergaard.
- Jeg synes, det er vrøvl fra ende til anden fra statsministeren, siger Morten Østergaard. Foto: Scanpix/arkiv

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) brugte sin åbningstale i Folketinget til at forsvare det udskældte kontanthjælpsloft, som giver tusindvis af arbejdsløse færre penge at leve for.

Selv om Løkke udtrykte forståelse for, at "en enlig mor på kontanthjælp kan være hårdt spændt for", så er det nemlig ikke vejen frem at give hende flere penge.

Det skal nemlig kunne betale sig at arbejde, lød Løkkes konklusion.

Men den forklaring giver De Radikales leder, Morten Østergaard, ikke meget for. 

- Jeg synes, det er vrøvl fra ende til anden fra statsministeren. Man kan godt gøre det mere attraktivt at arbejde ved at sænke skatten på arbejde. Men ved at ramme ydelserne til de familier i Danmark, der har allermindst, så fratager man dem muligheder.

- Det er grundlæggende en helt urimelig behandling af de mennesker i Dnamark, der har mindst, og jeg forstå simpelthen ikke, at man vil være det bekendt, siger Morten Østergaard til Avisen.dk.

Hvis det var så nemt

Heller ikke SF-formand Pia Olsen Dyhr tror, at den enlige mor på kontanthjælp vil stille sig tilfreds med statsministerens forklaring om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

- Det tyder mest af alt på uvidenhed fra statsministerens side. Socialrådgivernes tal viser, at 75 procent af dem, der er på kontanhjælp i dag, faktisk er syge i mere eller mindre grad. Derfor kan de ikke bare gå ud og tage sig et arbejde. Hvis det var så nemt, ville mange af dem gøre det. 

- Den måde, man får folk i arbejde, er at gøre dem raske eller give dem de kompetencer, de har brug for. Vi har alt for mange ufaglærte her i Danmark. Det er nogle andre håndtag, der skal til, end at piske folk økonomisk, siger Pia Olsen Dyhr.

Tirsdag eftermiddag er der indkaldt til en stor demonstration mod kontanthjælpsloftet på Christiansborg Slotsplads.

Morten Østergaard har stor sympati for de kontanthjælpsmodtagere, som møder op på slotspladsen. Men han opfordrer også alle danskere i arbejde til at lade deres stemme blive hørt i debatten om kontanthjælpsloftet.

- Alle os, der har vores på det tørre, skal spørge os selv: Synes vi det er rimeligt, at vi finansierer nutidens velfærd fra dem, der har allermindst i det danske samfund? Jeg synes, det er småligt. Hvis vi får magt, som vi har agt, så afskaffer vi de ydelser igen, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.