Løkkes hovedpine: Så store er uenighederne i blå blok

LA, DF, K og V har meget forskellige holdninger til en række temaer.
Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forholder sig vidt forskelligt til flere politiske emner
Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forholder sig vidt forskelligt til flere politiske emner Foto: Claus Bech/arkiv/Scanpix

Når Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen lørdag tager hul på forhandlingerne om en kommende borgerlig regering skal han drible igennem en række uenigheder for at få enderne til at mødes i blå blok.

Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance forholder sig nemlig vidt forskelligt til flere politiske emner:

Offentlig vækst

Der er eksempelvis store forskelle på, hvad Dansk Folkeparti og Venstre mener om vækst i den offentlige sektor. Lars Løkke Rasmussen vil have nulvækst, mens Kristian Thulesen Dahl kræver vækst på 0,8 procent. Samtidig taler Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti for minusvækst.

Folkeafstemning om retsforbeholdet

Venstre og Det Konservative Folkeparti anbefaler at stemme ja til at afskaffe retsforbeholdet, mens Liberal Alliance og Dansk Folkeparti holder på et nej.

Asylpolitik

Venstre og Det Konservative Folkeparti ønsker at afskaffe asylansøgeres mulighed for at afskaffe at kunne bo og arbejde uden for centrene. DF vil afskaffe et retskrav til en bolig uden for centrene, som flygtninge, der har fået asyl, har. Liberal Alliance mener, at asylsøgere skal have lov til at bo og arbejde uden for centrene.

Grænsekontrol

Dansk Folkeparti har et klart krav om at indføre fysiske anlæg ved den dansk-tyske grænse. De skal fungere som permanent grænsekontrol. Venstre afviser, Det Konservative Folkeparti vil ikke afvise visse installationer, mens Liberal Alliance overvejer at give indrømmelser til gengæld for eksempelvis lempelser i topskatten.

Kontanthjælp

Dansk Folkeparti vil ikke sænke ydelserne. Venstre vil dog indføre et kontanthjælpsloft, der skal sætte loft over, hvor meget man samlet kan få i offentlige ydelser. Det Konservative Folkeparti vil skære i kontanthjælpen - gevinsten ved arbejde skal være på mindst 3.000 kroner. Liberal Alliance har meget konkrete planer om, at kontanthjælpsmodtagere skal have et grundbeløb på 6.992 kroner om måneden uanset alder. Forsørgere skal have ret til at tjene 2.000 kroner ud over kontanthjælpen, uden at der trækkes i ydelsen. Partiet mener desuden, at den gensidige forsørgelsespligt skal genindføres for både gifte og ikke-gifte samboende par.

Dagpenge

Også på dagpengeområdet tegner der til at blive voldsomme opgør i blå blok. Kristian Thulesen Dahl garanterede på valgnatten, at man fortsat vil halvere genoptjening-perioden. Han har i løbet af valgkampen også gjort det klart, at han gerne vil bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. Det får han svært ved at få nogle af de øvrige blå partier med på. Det Konservative Folkeparti vil hverken pille ved genoptjeningen eller dagpengeperioden. Venstre kan være villige til at se på genoptjening, men systemet må ikke blive dyrere. Liberal Alliance vil have en dagpengeperiode på et år i stedet for de nuværende to, mens maksimumsatsen skal nedsættes. Også kompensations-graden vil LA nedsætte.

BoligJobordningen

Både Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti vil have genindført BoligJobordningen – håndværkerfradraget – men her vil Anders Samuelsen modsætte sig. Det vil kræve store indrømmelser fra Lars Løkke Rasmussen, hvis Liberal Alliance skal give sig, lyder det.

Kilder: Jyllands-Posten og TV2

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.