Løkke vil have ny regering - men uden DF

Løkke vil udvide regering med LA og K forud for opgør om topskatten. Han inviterer til forhandling.
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil invitere De Konservative og Liberal Alliance til at deltage i en ny borgerlig trekløver-regering.

Det siger han i sin tale til de 1500 deltagere i Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter lørdag.

Dermed forsøger Løkke med et slag at løse topskatteopgøret i blå blok, som truede med at udløse valg.

- Det er min konklusion, at hvis vi succesfuldt skal række ud efter vores fremtidsdrøm, så bliver vi nødt til at gribe det politiske arbejde anderledes an, siger Lars Løkke Rasmussen.

En trekløver-regering vil give en mere stabil regering med Dansk Folkeparti som støtteparti, tilføjer Løkke.

På mandag vil processen blive igangsat, når Lars Løkke Rasmussen holder de første møder om regeringsdannelsen.

Statsministeren siger, at han allerede har diskuteret spørgsmålet med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, og Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

- Det er min vurdering, at Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti skal inviteres til at gå i regering med Venstre, siger Lars Løkke Rasmussen til store klapsalver fra de 1500 deltagere i Venstres landsmøde.

Meldingen kommer, efter at regeringen i denne uge har fået finansloven og vigtige aftaler om PSO-afgiften og ejendomsvurderinger på plads. Dermed har man brudt måneders fastlåste stillinger i blå blok.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har dog indtil videre fastholdt, at han vil vælte regeringen, hvis ikke topskatten bliver lettet med fem procentpoint inden nytår.

Ved at tage Liberal Alliance og De Konservative med i regeringen kan Løkke skrive et nyt regeringsgrundlag.

Her kan de tre partier eksempelvis gå sammen om et nyt forsøg på at lette topskatten med fem procentpoint for alle topskatteydere, som Liberal Alliance ønsker.

Det vil Dansk Folkeparti formentlig fortsat sige nej til.

Men det nye forsøg vil kunne give Anders Samuelsen en mulighed for at sige, at han - og den nye regering - har gjort alt, hvad man kunne for at indfri løftet. Mandaterne var der bare ikke.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.