Løkke om Trump-sejr: Det lykkes sjældent én mand at rive det hele ned

Statsminister Lars Løkke Rasmussen frygter, at Trump vil spænde ben for frihandel og dermed koste job i Danmark. Samtidig opfordrer Løkke dog til ikke at male Fanden på væggen.
Statsministeren råder danskerne til ikke at male Fanden på væggen og søge 'pragmatiske løsninger' efterTrumps valgtriumf i USA. Her bliver Løkke budt velkommen af 3F's formand, Per Christensen.
Statsministeren råder danskerne til ikke at male Fanden på væggen og søge 'pragmatiske løsninger' efterTrumps valgtriumf i USA. Her bliver Løkke budt velkommen af 3F's formand, Per Christensen. Foto: Søren Zeuth.

- Det lykkes sjældent for en mand at rive det hele ned.

Sådan siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som en indirekte kommentar til Donald Trumps valgsejr i USA. 

Statsministerens pointe er, at selv om mange frygter følgerne af Trump i Det Hvide Hus, skal man ikke male Fanden på væggen. Danmark skal kæmpe for frihandel, så danske virksomheder kan bevare eksporten til det købestærke amerikanske marked. 

Lars Løkke svarede på nogle få spørgsmål, efter at have holdt en tale på erhvervs-konferencen Visiondk arrangeret af fagforbundet 3F. Her sagde han blandt andet:

- For otte år siden valgte amerikanerne en præsident, som folk havde et billede af kunne redde hele verden, og der var masser af optimisme. Men så gik det ikke helt så godt alligevel.

- Nu går mange måske rundt med et billede af, at de har valgt en (Trump, red.), som vil rive det hele ned. Det er sjældent én mand lykkes fuldt ud med det. 

Det sidste udsagn udløste en latterbølge blandt de omkring 220 deltagere i konferencen.

Dansker i familie med Trump

Statsministeren blev spurgt, hvad han vil gøre den dag, han skal møde Donald Trump. Hertil sagde han:

- Det bliver spændende at møde Trump. Det viser sig jo, at hans søns sviger-morfar var Kai Ewans, som var en dansk jazz-musiker, der blev kendt i 30'erne. Han skrev ikke mange hit, men han skrev ét hit, der hed: 'Det bli'r aldrig det samme igen.'

Dette sagde statsministeren, mens han var ved at knække sammen af grin. Og statsministeren høstede et varmt bifald fra både fagforenings-folk og erhvervs-folk i salen.

Hjælper ikke at mure sig inde

I sin tale til de fremmødte gjorde Løkke meget ud af, at Danmark som et lille land høster store gevinster ved at kunne handle frit med andre lande.

- Danmark må ikke lukke sig selv inde. Vi skal handle og samarbejde. Det kan måske lyde som en banalitet, men når man ser debatten i Europa og i USA, så er det ikke længere, sagde Lars Løkke Rasmussen, og fortsatte:

- Der er jo det med mure, at hvis man bygger dem, ender man også med at spærre sig selv inde. Det er i alles interesse at fremme frihandel. Spørg også bare om det i fagbevægelsen.

Statsministeren gjorde opmærksom på, at formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, netop har været med på en erhvervstur til Sydkorea. 

- Bare spørg Claus Jensen om frihandel ikke er en god ting efter turen til Sydkorea. For fem år siden indgik Danmark en frihandels-aftale med Sydkorea. Siden da har vores eksport været i fremgang og skabt mellem 500 og 1.000 arbejdspladser i Danmark. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.