Løkke om størrelsen på partistøtte fra Mærsk: "Fløjtende ligegyldigt"

Det har ingen betydning for den førte politik, hvor meget virksomheder eller andre interessenter giver i partistøtte til Venstre. Det slog statsministeren fast under dagens spørgetime.
Lars Løkke blev i dagens spørgetime spurgt ind til, hvor meget Venstre havde modtaget i partistøtte fra bl.a. Mærsk.
Lars Løkke blev i dagens spørgetime spurgt ind til, hvor meget Venstre havde modtaget i partistøtte fra bl.a. Mærsk. Foto: Jens Astrup/Scanpix

Venstre modtog et rekordstort beløb fra erhvervslivet ved sidste folketingsvalg.

Det kunne Avisen.dk i weekenden afsløre

Men når virksomheder som Mærsk støtter partiet med store bidrag, har det ingen betydning. Sådan svarede statsminister Lars Løkke Rasmussen under dagens spørgetime.

- Jeg er ikke vidende om, hvilket beløb der er kommet fra nogle specifikke bidragsydere. Det er også fløjtende ligegyldigt, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det var den politiske ordfører fra Enhedslisten, Pernille Skipper, der på anledning af afsløringen spurgte statsministeren, hvor meget Mærsk havde hjulpet ved sidste valgkamp.

Forskel på hvor meget

Danske folketingspartier har nemlig kun pligt til at oplyse, hvem der har givet mere end 20.000 kroner i støtte, men ikke hvor meget, de har givet. 

Og Pernille Skipper mener, at der må være forskel på, om et parti får 20.000 eller 2 millioner.

Men det kunne Lars Løkke ikke se pointen i.

- Jeg ved godt, der er forskel på 20.000 kr. og 20 mio. kr. og alle de der tal, der bliver nævnt. Det ene beløb er større end det andet, men hvor er forskellen ellers? Jeg kan ikke få øje på nogen forskel, sagde statsministeren.

Derefter satte han spørgsmålstegn ved, hvad den politiske ordfører insinuerede.

- Der ligger jo en antydning af, at man kan købe sig til indflydelse, sagde Lars Løkke.

"Lukrative aftaler"

Til det svarede Pernille Skipper:

- Hvorfor spørger jeg om det her? Det gør jeg, al den stund at statsministerens parti har været med til at lave en række lukrative aftaler for A.P. Møller - Mærsk. Det er f.eks. bankpakke II, som hovedaktionæren i Danske Bank har tjent milliarder på. Det er Nordsøaftalen, som beskatter olien alt for lavt.

For hende at se, har befolkningen derfor stor interesse i at vide, hvor meget partierne bliver hjulpet af forskellige interessenter.

Skammer sig ikke

Lars Løkke ser dog ikke bidragende som et forsøg på indflydelse, men som en opbakning til den politik, partiet står for.

- Men tak for den store ros, som er et tegn på, at der er kæmpe opbakning ude i det virkelige liv til det parti, jeg repræsenterer. Det er jeg da glad for og stolt af. Jeg er glad for og stolt af det. Jeg skammer mig ikke over det, sagde han og slog fast, at Venstre holder sig til den gældende lovgivning.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.