Løkke modsiges af eget notat: Ingen generel mangel på arbejdskraft

Regeringen overdriver, når den siger, der er mangel på arbejdskraft, siger økonom.
- Vi står ikke på en brændende platform i forhold til mangel på arbejdskraft. Men hvis man politisk har brug for at tale mangel på arbejdskraft op, så kan man jo altid bruge det til at få stramninger igennem, konstaterer Lars Andersen.
- Vi står ikke på en brændende platform i forhold til mangel på arbejdskraft. Men hvis man politisk har brug for at tale mangel på arbejdskraft op, så kan man jo altid bruge det til at få stramninger igennem, konstaterer Lars Andersen. Foto: Scanpix/arkiv

Der er kun små problemer med at skaffe arbejdskraft i Danmark. Når regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen siger, at der er alvorlige problemer med flaskehalse på arbejdsmarkedet, er det en overdrivelse, som bruges til at lave nye stramninger over for de ledige.

Sådan lyder kritikken fra en ekspert, der følger udviklingen på arbejdsmarkedet tæt. Til Ugebrevet A4 siger Lars Andersen, der er direktør og ledende cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE):

- Vi står ikke på en brændende platform i forhold til mangel på arbejdskraft. Men hvis man politisk har brug for at tale mangel på arbejdskraft op, så kan man jo altid bruge det til at få stramninger igennem, konstaterer Lars Andersen.

Hans syn på beskæftigelsessituationen lige nu flugter med et internt notat udarbejdet for regeringen i maj i forbindelse med treparts-forhandlingerne, som Ugebrevet A4 er kommet i besiddelse af.

Notatet viser, at arbejdsgivere på enkelte områder har svært ved at rekruttere nye medarbejdere, eksempelvis når det gælder tømrere, kokke, sosu'er og mekanikere. Men generelt mangler der ikke arbejdskraft i Danmark, og der er ikke udsigt til, at det bliver et stort problem foreløbig.

Og så konkluderes det: ’Fremgangen på det danske arbejdsmarked har således ikke givet anledning til generel mangel på arbejdskraft’. Og videre i notatet står: ’Antallet af forgæves rekrutteringer er dog fortsat markant lavere end niveauet før krisen’.

Flaskehals-problemer er blandt emnerne, når der torsdag er en ny runde i treparts-forhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) fastholder, at manglen på hænder er alvorlig.

- Det er afgørende, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, som de har brug for. Derfor skal vi tage det meget alvorligt, når flere virksomheder i den seneste rekrutterings-analyse oplever, at de har svært ved at få stillinger besat. Også selv om vi endnu er langt fra den situation, vi så i midten af nullerne, siger Jørn Neergaard Larsen med henvisning til den nyeste analyse af forgæves rekrutteringer.

Også i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er man meget bekymret over mangel på arbejdskraft.

- Vi ser tallene for forgæves rekrutteringer som et klart varsel om, at der er en overophedning på vej på arbejdsmarkedet. Flere og flere virksomheder rekrutterer, og ledigheden falder, siger chefkonsulent Jørgen Bang-Petersen i DA.

Ifølge analysen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er der sket en stigning i antallet af forgæves rekrutteringer fra 11.854 i foråret 2015 til 15.596 i foråret 2016. Til sammenligning havde danske virksomheder i foråret 2007, året inden den økonomiske krise startede, i 58.257 tilfælde problemer med at ansætte en ny medarbejder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.