Løkke i åbningstale: De arbejdsløse er et problem

Det er et problem, når mange danskere lever af kontanthjælp eller dagpenge, lyder det fra statsministeren i hans åbningstale.
"Jeg synes, det er rimeligt, at man får noget ekstra for at yde en indsats," har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop sagt i sin åbningstale.
"Jeg synes, det er rimeligt, at man får noget ekstra for at yde en indsats," har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop sagt i sin åbningstale. Foto: Scanpix

De mange ledige danskere, der lever af dagpenge eller kontanthjælp, er en hindring, hvis der skal være råd til at investere i sundhed og uddannelse.

Sådan lyder det i statsminister Lars Løkke Rasmussens åbningstale i Folketinget. Han indledte sin tale et par minutter over 12, efter at Pia Kjærsgaard var blevet taget i ed som ny formand.

- Vi skal have råd til at investere i sundhed. Vi skal investere i uddannelse. Det kan kun lade sig gøre, hvis vores land hænger sammen økonomisk. Derfor er det et problem, når mange lever af kontanthjælp eller dagpenge, har Lars Løkke Rasmussen netop sagt fra talerstolen.

Han udtrykker i sin tale en bekymring over, at mange danskere ikke har et job.

Der skal ydes ...

Statsministeren lægger samtidig vægt på, at der skal ydes, før der kan nydes.

- Jeg synes, det er rimeligt, at man får noget ekstra for at yde en indsats, sagde han med henvisning til det kontanthjælpsloft, som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) præsenterede på et pressemøde i sidste uge.

- Regeringen vil indføre et kontanthjælpsloft. Vi vil sætte en klar grænse for, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i offentlige ydelser. Vi sikrer, at kontanthjælpsmodtagere vil have en væsentlig indkomstfremgang ved at tage et fuldtidsjob, har Lars Løkke Ramussen netop erklæret.

Han eksemplificerede med et par på kontanthjælp med tre børn, hvor den ene får et arbejde til godt 220.000 kroner om året. Det giver omkring 1.400 kroner ekstra til familien hver måned.

- Måske er der dem, der overvejer, om det er det værd? spørger Løkke.

De penge, der bliver sparet på kontanthjælpen, skal komme de arbejdende til gode i form af skattelettelser.

- Når vi sparer på pengene til dem, der ikke arbejder. Så frigør vi penge til at sætte skatten ned. Især for dem, der tjener mindst. Det er rimeligt. Det skal kunne betale sig at arbejde. Også for mennesker med små indkomster, lyder det fra statsminsteren.

"Dagpengereform er grundlæggende rigtig"

Også de kommende forhandlinger om dagpenge får et par ord med på vejen i statsministerens tale.

- Jeg mener, at dagpengereformen fra 2010 er grundlæggende rigtig. Men det betyder ikke, at systemet er perfekt, siger han.

Afsættet til forhandlingerne er anbefalingerne fra Dagpengekommisionen, der kommer 19. oktober.

- Jeg ønsker en aftale, som respekterer den ramme, den tidligere regering har sat. Det er min ambition, at vi kan komme ro om reglerne, lød det fra Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.