Løkke hylder Poul Nyrup: Du hjælper folk med ondt i sindet

Lars Løkke Rasmussen er fuld af respekt over sin tidligere politiske modstander.
Poul Nyrup Rasmussen har været Lars Løkkes politiske modstander, men trods det har Løkke kæmpe respekt for den socialdemokratiske eks-statsminister.
Poul Nyrup Rasmussen har været Lars Løkkes politiske modstander, men trods det har Løkke kæmpe respekt for den socialdemokratiske eks-statsminister. Arkivfoto: Scanpix/Claus Fisker

På den politiske scene har de været glødende uenige. Tonen mellem dem har til tider været benhård, og de har ikke altid udvist den store forståelse for hinandens politiske ståsted.

Men på trods af, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen politisk set er langt fra hinanden, så har Løkke kæmpe respekt for Nyrup.

Det skriver Lars Løkke om i den julekalender, han hver dag op til jul deler med sine følgere på Facebook. Kalenderen rummer hver dag en lille anekdote - nogle personlige betragtninger om livet, som Løkke ser på det.

Og i dag handler det om Poul Nyrup Rasmussen. Ham har Løkke kæmpe respekt for.

Poul Nyrup Rasmussens datter Signe tog sit eget liv som 24-årig. Hun var skizofren og begik selvmord i 1993 - samme år som Nyrup var blevet statsminister.

Lars Løkke er fuld af respekt over, at Nyrup har talt åbent om datterens sygdom, selvmord og tabet af hende.

På den måde har han "givet stemme og lagt ansigt til at nedbryde et af de store tabuer i vores samfund: Sygdom i sindet."

"Og mange mennesker, der arbejder frivilligt, ulønnet og uegennyttigt med sindslidende har fået et skulderklap, anerkendelse og ny anseelse via hans indsats. Jeg ved det, for jeg har mødt mange af dem," skriver Løkke, som også bemærker, at Nyrup har forsat med at kæmpe for de sindslidende, efter han trak sig tilbage fra sit politiske virke og egentlig jo godt kunne gå på pension og nyde sit otium.

Løkke noterer sig, at Nyrup gik med smerten over datterens tragiske død gennem hele sin statsministertid. En tid, der var benhård for Nyrup.

"Tænk sig at have lagt øre til så meget tarvelig voksenmobning om for små cykelhjelme og "det er Lo-o-ne" imens. Og tænk sig, at han alligevel har haft overskud og mod til at tale åbent om, at tiden faktisk ikke læger alle sår, men i stedet brugt denne smertelige erkendelse til at arbejde målrettet for at styrke psykisk sårbare, pårørende og personalets muligheder for, sammen, at skabe mere åbenhed og bedre forhold for psykiatrien i Danmark."

"Jeg ved ikke, hvordan I har det. Men hos mig fremkalder det respekt. Hold op, hvor har jeg været politisk uenig med den mand gennem årene. Men det rokker ikke en tøddel ved, at jeg har respekten i behold."

󾔒9❤️JULEKALENDER❤️1993󾔒(må gerne deles)Nyrup.I 1993 opgav Poul Schlüter regeringsmagten uden folketingsvalg og lod...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 8. december 2015

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.