Løkke har sendt kvinderne ud af toppen i dansk politik

Lars Løkke Rasmussen bliver kritiseret for ikke at have nogle af sine kvindelige ministre med i de magtfulde koordinations- og økonomiudvalg. Det handler ikke om køn, lyder det fra Venstre.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede d. 28. juni den nye Venstre-regering. 5 ud af 17 ministre er kvinder, heriblandt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (t.v.), udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg og minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby. Ingen af dem har fået plads i de centrale udvalg i regeringen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede d. 28. juni den nye Venstre-regering. 5 ud af 17 ministre er kvinder, heriblandt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (t.v.), udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg og minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby. Ingen af dem har fået plads i de centrale udvalg i regeringen. Foto: Keld Navntoft /Scanpix

Efter skiftet til Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering sidder der ikke længere kvinder i de magtfulde udvalg i regeringen, hvor de store linjer i dansk politik planlægges.

Der er tale om koordinations- og økonomiudvalgene, som ofte kaldes regeringens inderste maskinrum.

Det er både et dårligt signal og et tab for det politiske arbejde, lyder det fra blandt andet forhenværende økonomiminister Marianne Jelved (R).

- Jeg synes, det ville have været en fordel, hvis der også havde siddet en kvinde med i de udvalg. Det er min erfaring, at kvaliteten af de beslutninger, man træffer, forøges, når der er flere forskellige udgangspunkter med. Variation forøger simpelthen det grundlag, man træffer beslutninger på, siger Marianne Jelved, der er De Radikales ligestillingsordfører.

Koordinationsudvalget består af statsminister Lars Løkke Rasmussen, udenrigsminister Kristian Jensen og finansminister Claus Hjort Frederiksen. De planlægger og behandler større lovforslag og udspil fra regeringen.

I Økonomiudvalget sidder også Claus Hjort Frederiksen sammen med erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og skatteminister Karsten Lauritzen. De forbereder finansloven og tager sig af alle forslag af større betydning for landets økonomi.

1 kvinde ud af 19

Udvalgene havde henholdsvis syv og fire medlemmer under den tidligere regering, og på et tidspunkt var der et flertal af kvinder i Koordinationsudvalget.

Det er naturligt, at udvalgene er mindre under en et-parti-regering. Men så er det et dårligt signal, at der slet ikke er kvinder med, mener Marianne Jelved.

- Jeg synes på sin vis, det er irriterende. Man kunne let have udvidet begge udvalg med en ekstra, hvis det er fordi, man synes, at bestemte ministerområder skal være repræsenteret – hvilket jeg har stor forståelse for. Det gjorde jo ikke noget at være fire medlemmer, hvis der så havde været en kvinde repræsenteret. Det synes jeg, man skulle overveje en anden gang, lyder opfordringen fra den tidligere radikale partileder.

Regeringen har i alt fem udvalg, og ud af de 19 pladser er kun en enkelt besat af en kvinde. Det er miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, som sidder med i det nye EU-implementeringsudvalg. Udvalget skal sørge for, at Danmark ikke overfortolker lovgivning og krav fra EU.

I Venstre-regeringen er 5 ud af 17 ministre kvinder. Det adskiller sig derfor ikke forholdsmæssigt fra Helle Thornings seneste regering, hvor der sad 6 kvindelige ministre ud af 20.

Under Helle Thornings mange regeringsrokader skiftede det flere gange, hvilke ministerposter der havde plads i de betydningsfulde udvalg.

V: Det handler ikke om køn

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, som er ansvarlig for området, mens ligestillingsminister Ellen Trane Nørby holder ferie, har ikke ønsket at svare på kritikken i et interview.

Han skriver i en sms til Avisen.dk, at ”Det er mit indtryk, at medlemmerne i såvel Ø-udvalg som K-udvalg er medlemmer i kraft af deres ministerium og ikke af deres køn.”

Debattør, studievært og tidligere kandidat for Liberal Alliance Anne Sophia Hermansen mener, kritikken er forfejlet.

- Det er simpelthen ikke sandt, at der skulle være et ligestillingsproblem i den nye regering. Jeg vil gerne påpege, at da Thorning satte sin regering i 2011, var der 40 procent kvinder. Da Løkke satte sit eget hold to år forinden, var der 48 procent kvinder, siger hun.

Hun fremhæver også integrationsminister Inger Støjberg som en Venstre-kvinde på en tung post.

- Lars Løkke ville fortjene at blive fyret af vælgerne, hvis det var sådan, at han skelede mere til køn end til kvalifikationer. Jeg antager, at han ligesom erhvervsledere tænker på kvalifikationer, når han sætter sit hold, siger Anne Sophia Hermansen.

Hun mener ikke, at det i sig selv skulle være et problem, at der nu er færre kvinder i nogle bestemte udvalg. Der ville først være et problem, hvis kvinder havde dårligere muligheder for at komme til tops i politik - og det har de bestemt ikke, fastslår debattøren.

"Se at komme i gang"

Erhvervslederen og kønsdebattøren Stine Bosse er til gengæld enig med Marianne Jelved i, at det giver et stærkere udgangspunkt for beslutninger, hvis begge køn er repræsenteret.

Og så mener hun ikke, at det er en holdbar forklaring, at alt blot er et spørgsmål om kompetencer.

- Jeg har hørt en million gange, at det handler om kompetencer, og om at folk skal kunne. Der er mit svar, at med de dygtige Venstre-kvinder han har hos sig, så er det da bare med at se at komme i gang. Det kunne være, der var nogle flere kvinder, der blev tiltrukket, hvis han så det, om man så må sige, lyder det fra Stine Bosse.

Hun mener, at indgroede forestillinger om, hvad mænd og kvinder egner sig bedst til, stadig spiller en rolle i partipolitik. Og det kan partierne stadig blive bedre til at komme ud over.

- Jeg tror, at hvis en politiker som Ellen Trane Nørby, som jeg sætter meget højt, blev tilbudt en af ministerposterne med mere klassisk mandsdomineret profil, så havde hun da sagt ja. Og hun er da super kvalificeret. Why not? spørger Stine Bosse.

Fordelingen af ordførerskaber, formandsposter og i sidste ende ministerier er ikke kun et spørgsmål om politikernes egne interesser, mener hun.

- Det har da både noget at gøre med, hvad man byder ind på, men også med, hvad man får. Det er jeg ikke fem sekunder i tvivl om. Og der er jo også prestige i de her poster, glem ikke det, siger Stine Bosse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.