Løkke bruger "det forbudte ord": Se V-formandens løfte til vælgerne

Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, går planken ud med et klart løfte til vælgerne: Skatten skal sænkes for folk med små arbejdsindkomster.
Angsten for at blive anklaget for løftebrud præger valgkampen. Men Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er alligevel klar med et løfte om lavere skat for folk med små arbejdsindkomster.
Angsten for at blive anklaget for løftebrud præger valgkampen. Men Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er alligevel klar med et løfte om lavere skat for folk med små arbejdsindkomster. Bax Lindhardt/Scanpix

Hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister efter folketingsvalget, så vil skatten blive sat ned for de lavest lønnede i Danmark.

I en valgkamp uden mange klare valgløfter, fordi partilederne frygter at blive beskyldt for løftebrud efter valget, tog Venstre-formanden det nærmest forbudte "l-ord" i sin mund under den første partilederrunde på DR1 onsdag aften. Emnet var skattepolitik.

- Jeg vil da gerne give et løfte mere. Jeg vil da gerne love også at sænke skatten for folk med små arbejdsindkomster. Det vil jeg gerne, lød det klart fra Løkke.

Skattelettelser skal være del af en jobreform

Mens Socialdemokraterne forsøger at få valget til at handle om velfærd over for Venstres nulvækst, så er det Venstres store valgslogan, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde.

Det er her, at løftet om lavere skat til de lavest lønnede kommer ind som et supplement til Løkkes ønske om at indføre et nyt kontanthjælpsloft.

- Vi er nødt til at gøre noget for folk med små arbejdsindkomster. Det første, jeg vil gøre, hvis jeg skulle blive statsminister, det er at indkalde til brede drøftelser om en jobreform, som har det sigte, at folk, der arbejder for eksempel til minimumslønnen får en større gevinst, sagde Løkke.

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt  forgæves forsøgte, at få nogle beregninger på bordet om Løkkes løfte om skattelettelser, understregede Venstre-formanden, at det er en helt afgørende dagsorden, hvis han igen skal være statsminister.

- Du vil ikke se mig være statsminister for en regering, som ikke leverer på den dagsorden, der hedder, at der skal være færre danskere, for hvem det ikke kan betale sig at arbejde, sagde Løkke.

DF: Skattelettelser kan være en god gerning

I den borgerlige blok får Løkke ikke problemer med at overbevise De Konservative og Liberal Alliance om det fornuftige i at lave skattelettelser. Men også Dansk Folkeparti, som ellers prioriterer øgede offentlige udgifter, åbner døren på klem.

Med skattelettelser kan man gøre "en god gerning" i forhold til nogle af de udsatte på det danske arbejdsmarked, lød det fra DF's formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Vi har nogle mennesker i det danske samfund, som virkelig bliver trykket, fordi de er villige til at knokle løs, men de får ikke særlig meget ud af det. Der er det selvfølgelig fint at diskutere: Kan man ved målrettet at lette skatten for dem, der er i de her lavtlønsjob, sikre, at de får noget mere ud af deres arbejdsindsats, sagde DF-formanden.

Også ind i den røde blok - hos den radikale leder, Morten Østergaard - var der opbakning at hente til nye skattelettelser efter valget.

- Grunden til, at det er fornuftigt at sænke skatten på arbejde, og at jeg meget gerne vil være med til at gøre det igen, når vi kan finde en reformfinansiering af  det, er, at det bidrager til, at der bliver flere arbejdspladser. Og det er det, der gør, at der er en velfærd at fordele, sagde Østergaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.