Løhde om hjemmehjælps-konkurser: Kommunerne har ansvaret

Det er kommunernes eget ansvar, at gå de private hjemmehjælpsfirmaer, de indgår aftale med, efter i sømmene, mener sundheds- og ældreminister Sophie Løhde.
Kommunerne har jo adskillige muligheder for at stille nogle skrappere krav til de firmaer, de indgår aftale med, siger Sophie Løhde
Kommunerne har jo adskillige muligheder for at stille nogle skrappere krav til de firmaer, de indgår aftale med, siger Sophie Løhde Foto: Scanpix arkiv

Det er først og fremmest kommunernes eget ansvar, at sørge for, at de private udbydere af hjemmehjælp, de indgår aftale med, kan klare opgaven. Sådan lyder budskabet fra sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (v) her til middag på TV2 News.

- Kommunerne har jo adskillige muligheder for at stille nogle skrappere krav til de firmaer, de indgår aftale med. Det kunne eksempelvis være krav til, hvad det for en kapital, firmaet har bag sig, siger hun til TV2 News.

Sagen er blevet aktuel efter endnu et privat hjemmehjælpsfirma, Tryghedsplejen, i går gik konkurs. Det efterlod blandt andet Odense Kommune med en ekstra udfordring her til morgen, hvor man akut måtte ud og finde kommunalt ansatte til at hjælpe kommunens ældre.

Det er en uholdbar situation, mener Rådmand i Ældre- og handicapforvaltningen i Odense Kommune Brian Skov Nielsen (EL), som overfor TV2 News efterlyser, andre retningslinjer og krav til de private firmaer.

Men der er ikke meget opbakning at komme efter fra sundheds- og ældreministeren.

- Undskyld mig, godmorgen, så kan Odense kommune, da gå i gang med at stille nogle skrappere krav. Han kan jo starte med at se indad i forhold til det ansvar, han har i forhold til de udbud, Odense kommune laver, siger Sophie Løhde til TV2.

Kaldt i samråd

Både Dansk Folkeparti og SF har til formiddag kritiseret forholdene på området for privat hjemmehjælp, og SF's sundheds- og ældreordfører, Jonas Dahl, har nu kaldt sundhedsministeren i Samråd.

Sundhedsordfører for Dansk folkeparti Liselott Blixt, mener, at der er behov for et midlertidigt stop for udlicitering af ældreplejen.

- Nu har vi eksperimenteret lang tid nok med udlicitering og mange private firmaer, der er gået konkurs, siger hun til TV2 News.

Men det er ikke vejen frem, siger Sophie Løhde.

- Det, jeg synes er det vigtigste, det er de ældre, som det her handler om. Har jeg tænkt mig at sige, at nu skal vi til at begrænse borgernes frie mulighed for selv at at kunne vælge? Nej, det har jeg sørme ikke.

Hun påpeger samtidig, at den private hjemmehjælp fungerer rigtigt godt mange seteder, og at et par uheldige episoder ét sted ikke skal gå ud over alle.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.