Løftet EU-pegefinger til Danmark: tog-stop ikke i orden

Det er ikke tid til individuelle handlinger, lyder det fra EU-kommisionen, efter de danske myndigheder onsdag stoppede togdriften fra Tyskland til Danmark.
- Vi er i kontakt med de danske myndigheder og følger situationen nøje, Natasha Bertaud, der er talskvinde for EU-Kommissionen omkring Schengen.
- Vi er i kontakt med de danske myndigheder og følger situationen nøje, Natasha Bertaud, der er talskvinde for EU-Kommissionen omkring Schengen. Foto: Scanpix arkiv

Det var ikke i orden, da dansk politi onsdag stoppede togdriften mellem Tyskland og Danmark.

Det fastslår Natasha Bertaud, der er talskvinde for EU-Kommissionen omkring Schengen, i dag overfor Berlingske.

- Vi er i kontakt med de danske myndigheder og følger situationen nøje. Vi forstår, at situationen er blevet normaliseret, men hvad formand Juncker sagde i går i sin tale gælder stadig. Dette er en flygtningekrise, der berører alle medlemslandene, og det er ikke tid til individuelle handlinger. Det er tid til et koordineret, europæisk svar. Vi kan kun have en velfungerende union, hvis alle medlemslande lever op til reglerne.

Årsagen er Danmarks medlemsskab af i Schengen-fællesskabet, og i følge Schengen-reglerne skal de mere end 400 millioner borgere i Schengen-landene kunne krydse grænserne frit uden systematisk kontrol. Derfor er det ikke i orden at stoppe togdriften fra Tyskland på vej mod Danmark.

Togtrafikken blev åbnet igen torsdag, hvor dansk politi besluttede at lade de mange hundredevis af flygtninge begive sig videre op igennem Danmark og videre til Sverige.

Ifølge rigspolitichefen har politiet kun begrænsede muligheder for at frihedsberøve udlændinge, der kommer til landet.

- Der er tale om en rent politifaglig vurdering, der bygger på de muligheder, der er i lovgivningen, og på hvad vi har af forpligtelser. Vi kan ikke tilbageholde udlændinge, som ikke søger asyl, og som der ikke er udsigt til, at vi hurtigt kan udsende igen, siger rigspolitichefen i en pressemeddelelse torsdag.Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.