Løb sikkert i kulden

Med udgangspunkt i den udendørs løbetur får du nogle gode råd til, hvordan du bedst træner her i vinterhalvåret. Gør først og fremmest det, du har mest lyst til og i det tempo, du befinder dig bedst med. Ellers holder motivationen ikke i længden.
En løbetur om vinteren er sundt - men der er et par forholdsregler, du bør tage.
En løbetur om vinteren er sundt - men der er et par forholdsregler, du bør tage. Scanpix / arkiv

Forbrændingen stiger op til 15 procent ved vinterløb, blandt andet fordi du arbejder mere med de støttende muskelgrupper i mave, ryg og skuldre, når du løber på glat underlag samt arbejder mod blæsten. Samtidig øges stofskiftet for at holde dig varm. Følg disse tips, for en sikker og god løbetur i vintervejret:

1. Start i roligt tempo for at varme musklerne op og få en god fornemmelse af underlagets beskaffenhed.

2. I blæst begynder du mod vinden, så du får medvind hjem. Du bliver kold, når modvinden rammer dig i gennemsvedt løbetøj.

3. Nyfalden sne er dejligt at løbe i. Problemet er mellemfaserne, når sneen enten fryser eller smelter. Is er værst.

4. På glat underlag er det en fordel at tage kortere skridt og holde fødderne tættere på underlaget for at sænke tyngdepunktet og mindske fald-risikoen.

Få flere gode råd til vinterens købetur og påklædning på udeoghjemme.dk

Løb med andre

5. Benyt pandelampe, hvis der er mørkt og dårligt belyst. Sæt pandelampen uden på huen - ikke direkte mod huden.

6. Kniber det med motivationen, så aftal at løbe med andre. Samtidig kan I på bedste cykelryttervis skiftes til at dække hinanden for den værste modvind og sidevind.

Efter løbeturen

7. Kommer du ikke indenfor med det samme, så skift straks til tørt tøj fra inderst til yderst, hvilket du de allerførste minutter kan gøre uden at fryse. Tag store, tørre vanter på, for især fingerspidserne fryser hurtigt.

Seks tips til sund vintermotion. Læs mere på udeoghjemme.dk

8. Drik straks væske, genopret sukkerdepoter og få protein, eksempelvis kakaomælk og banan, da du tærer mere på depoterne i kulden.

Af redaktionen, Ude og Hjemme, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.