LO-top indgår kompromis om fusion med FTF

Hovedbestyrelsen i LO er blevet enige om et kompromisforslag om den mulige fusion med FTF.
LO-næstformand Lizette Risgaard er glad for, at man nu har fundet et kompromis, som alle LO-forbundene støtter op om.
LO-næstformand Lizette Risgaard er glad for, at man nu har fundet et kompromis, som alle LO-forbundene støtter op om. Foto: Scanpix

Et nyt kapitel er nu skrevet i sagen om den mulige fusion mellem de hovedorganisationer LO og FTF.

På et hovedbestyrelsesmøde i LO fredag morgen er man blevet enig om et kompromisforslag, som man indstiller til kongressen. Det skal forsøge at dæmme op for nogle af de knaster, der har været blandt de implicerede forbund.

3F, Blik & Rør, Malerforbundet, El-forbundet og Serviceforbundet har været skeptiske omkring, hvorvidt de to organisationer overhovedet kunne samarbejde i forhold til medlemmernes forskellige interesser.

Forslaget, som en enig hovedbestyrelse i dag har nikket godkendende til, indebærer et arbejde i to spor de næste to år.

- Jeg er stolt over, at vi har fundet et kompromis, som alle forbund kan støtte op om, siger næstformand i LO Lizette Risgaard.

Har valgt det største isbjerg

Det ene af de to spor handler om et strategisk samarbejde på det uddannelsespolitiske område. Og netop uddannelsesområdet er oplagt blandt andet, fordi det sandsynligvis også bliver et emne til de kommende trepartsforhandlinger, forklarer Lizette Risgaard.

Men det er netop også i forhold til uddannelse, at man har haft de største bekymringer fra de fusionskeptiske forbund i forhold til om en stor hovedorganisation kan favne medlemmer med både kortere, længere og ingen uddannelse.

- Vi har fundet det største isbjerg, der kunne være for en fusion og prøver nu om vi kan samarbejde om det. Så ser vi, om Titanic sejler hen over isbjerget, eller om bunden bliver revet op og man ikke kan gennemføre et samarbejde, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Lizette Risgaard nikker genkendende til Dennis Kristensens billede.

- Det er et område, hvor vi ikke nødvendigvis altid er enige. Men vi har alle en interesse i at få uddannet den nødvendige arbejdskraft, og der kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Derfor har FTF også tilkendegivet, at det er nødvendigt at prioritere indsatsen for at uddanne ufaglærte til faglærte, forklarer hun.

Det andet spor i forslaget handler om et konkret forslag til, hvordan en ny hovedorganisation kan se ud med vedtægter, demokrati, beslutningsorganer og arbejdsområder, plus en masse andet.

Efter planen skal man evaluere på de to spor efter 2017 og beslutte, den videre proces frem mod en eventuel ny hovedorganisation.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.