LO til Radikale: Seniorpension skal ikke være et bytte for højere pensionsalder

Nedslidte sosuer og håndværkere skal ikke stå med hatten i hånden for at få seniorførtidspension, siger LO-næstformand Morten Skov Christiansen.
LO's næstformand Morten Skov Christiansen kalder det radikale forslag om at hæve pensionsalderen og samtidig få flere på seniorførtidspension for en dårlig byttehandel. 
LO's næstformand Morten Skov Christiansen kalder det radikale forslag om at hæve pensionsalderen og samtidig få flere på seniorførtidspension for en dårlig byttehandel.  Foto: LO.

Nedslidte sosu-hjælpere, renovationsarbejdere og andre seniorer skal have mulighed for at få en såkaldt seniorførtidspension, hvis de får en lægeerklæring, der dokumenterer, at de har ondt i kroppen.

Det foreslår Radikales partiformand Morten Østergaard i dag. Ved at lempe på kravene for at få tilkendt senorførtidspension, håber han at samle opbakning til at hæve pensionsalderen fra 67 til 68 år allerede i 2025.

Men det radikale forslag er helt hen i vejret, mener LO-fagbevægelsen.

Næstformand Morten Skov Christiansen mistænker Morten Østergaard for at præsentere den nye seniorpakke netop nu for at få en højere pensionsalder til at glide lettere ned.   

Bekymrede for højere pensionsalder  

- Vi er bekymrede for, at en forbedring af seniorførtidspensionen skal ses som en byttehandel for at hæve folkepensionsalderen markant, sådan som Radikale foreslår. Og det er vi meget store modstandere af, siger Morten Skov Christiansen.

Enhver tale om at hæve pensionsalderen i et hurtigere tempo end planlagt er en skidt ide, der rammer socialt skævt, mener LO.

Til gengæld er der behov for at forbedre muligheden for at gå på seniorførtidspension, fordi vi skal arbejde længere og efterlønsordningen skudt i sænk. 

- Der er behov for at lempe på de kriterier, der er, for at få tilkendt en seniorførtidspension, så det er vi rigtig glade for, og det skal Radikale have ros for, siger han. 

Vi bryder os ikke om det

Morten Skov Christiansen fremhæver, at kun godt 200 nedslidte lønmodtagere sidste år fik tilkendt seniorførtidspension, fordi reglerne er så skrappe. 

- Vi har mange nedslidte kolleger over 60 år, der ikke kan få seniorførtidspension, og det synes vi er vigtigt at få håndteret hurtigst muligt, så de kan få en seniorpensionen fra dag et og ikke sendes i arbejdsprøvninger. Men det har intet at gøre med at hæve pensionsalderen, og vi bryder os simpelt hen ikke om, at det bliver en usympatisk politisk byttehandel for at få indført en højere pensionsalder i 2025, fastslår han.

Skal ikke stå med hatten i hånden 

Rigtig mange af LO’s medlemmer med ingen eller korte uddannelser begynder deres arbejdsliv allerede som 17- eller 18-årige. Renovationsarbejdere, murere, susu-hjælpere pukler i årtier og har hårde arbejdsliv både fysisk og psykisk, forklarer han.

- Derfor er det vigtigt for os, at vores medlemmer ikke kommer til at stå med hatten i hånden på socialkontoret eller jobcentret for at få tilkendt en pension. Det er vigtigt, at vi kan skabe en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og også sikrer, at en lønmodtager får nogle gode år som pensionister og ikke døjer med smertefulde skavanker, siger han.

Fremfor at hæve pensionsalderen for at skabe et økonomisk råderum i 2025 mener LO, at politikerne på Christiansborg skulle have fuldt og helt fokus på at forbedre arbejdsmiljøet på både private og offentlige arbejdspladser.

Sats på arbejdsmiljø i 2025-plan

- I forhandlingerne om 2025-planen kunne man jo også vende tingene på hovedet og skrue op for indsatsen for at skabe et bedre arbejdsmiljø. Det ville betyde, at flere ville kunne blive længere tid på arbejdsmarkedet og ikke skulle bruge seniorførtidspension, fordi de ikke er nedslidte, fastslår Morten Skov Christiansen. 

- For fagbevægelsen er det meget mere interessant både samfundsøkonomisk og af hensyn til den enkelte lønmodtager at forbedre arbejdsmiljøet og deres arbejdsvilkår. Det håber vi, at flere partier og også Radikale vil tage op i deres 2025-planer i stedet for at gøre dem til spareøvelser, siger han.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.