KAOS MED KÆRESTEPENGE

LO til kommuner: Host så op med de kærestepenge

Fagbevægelsen giver smæk til kommuner, der erkender at have lavet fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt, men som nægter at tilbagebetale trukken kontanthjælp. Professor i forvaltningsret siger, at flere kærestepar vil have krav på at få penge retur.
- De her mennesker er sårbare. Der er meget få, der taler deres sag. Derfor er det vigtigt, at kommuner behandler dem ordentligt, siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.
- De her mennesker er sårbare. Der er meget få, der taler deres sag. Derfor er det vigtigt, at kommuner behandler dem ordentligt, siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert. Christian Lindgren

Fagbevægelsen kritiserer nu i skarpe vendinger de kommuner, der trods fejl i sager om gensidig forsørgelsespligt nægter at betale penge tilbage til arbejdsløse borgere på kontanthjælp.

- Det haster. Der er kontanthjælps-modtagere, der har svært ved at få mad på bordet. Kommunerne kan ikke bare skalte og valte med deres penge på den måde.

Sådan siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert til de kommuner, der lige nu tilbageholder trukken kontanthjælp fra par, der deler dyne.

Selvom kommunerne har begået fejl i forvaltningen, der i princippet gør deres afgørelser ugyldige, nægter de at betale pengene tilbage til par, hvor den ene halvdel altså er arbejdsløs.

LÆS OGSÅ: Lovligt? Kommuner tilbageholder trukne kærestepenge

Kommunernes Landsforening (KL) har ifølge flere kommuner anbefalet dem at lade være med at udbetale penge til de ramte kontanthjælpsmodtagere.

- Det er ikke rimeligt, at arbejdsløse i det her tilfælde ikke er lige for loven. Kommunerne må holde op med at forskelsbehandle. Det her handler om retssikkerhed, siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert.

LÆS OGSÅ: Til grin? Kommuner må punge ud til samlevende

Hun er overbevist om, at kommunerne indtil videre er sluppet afsted med at forskelsbehandle samlevende, der er omfattet af gensidig forsørgelsespligt, fordi det er en sårbare gruppe.

Professor: Visse kærestepar skal have penge tilbage

I mange af landets kommuner har der været tvivl om, hvordan reglerne om gensidig forsørgelsespligt skulle forvaltes.

LÆS OGSÅ: Politikere får mundkurv på om fejl i sager om kærestepenge

Flere steder er der begået fejl i forvaltningen, og det har fået flere kommuner til at betale penge tilbage til kontanthjælpsmodtagere.

I Københavns Kommune er der for eksempel begået hundredvis af fejl i de over 1.000 sager, som kommune har behandlet.

Men selvom hovedstaden har sagt undskyld til borgerne, har kommunen ikke taget stilling til, om kontanthjælpsmodtagerne skal have penge tilbage eller ej.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge

Professor Søren Højgaard Mørup fra Aarhus Universitet er ekspert i kommunal forvaltningsret. Han vurderer, at kommunerne er tvunget til at genoptage fejlfyldte sager.

- De sager, som Ankestyrelsen ikke har taget stilling til, men hvor kommunerne kan se, at de har begået samme fejl, må kommunerne genoptage. De må så vurdere, om deres afgørelser er ugyldige, siger professoren.

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: I boller sammen

Han vurderer også, at flere arbejdsløse vil have krav på at få den trukne kontanthjælp tilbage.

- Det kommer jo an på, hvad de personer, som skulle have været hørt, har at sige. Hvis det ikke ændrer på kommunens vurdering, har fejlen ikke haft betydning, og så er afgørelserne ikke ugyldige. Er en afgørelse omvendt ugyldig, skal den ophæves – og så skal borgeren have det beløb udbetalt, som vedkommende har krav på. Det er kun undtagelsesvist, at en ugyldig afgørelse falder bort af sig selv, uddyber han.

"Ingen undskyldning"

Tilbage i LO har sekretær Marie-Louise Knuppert ikke noget godt at sige om de kommuner, der lige nu tilbageholder trukken kontanthjælp trods fejl.

- De her mennesker er sårbare. Der er meget få, der taler deres sag. Derfor er det vigtigt, at kommuner behandler dem ordentligt, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpskoks: Bethina får 45.000 tilbage fra kommunen

Faktisk mener hun, at kommunerne må se at få fingeren ud.

- Der er ingen undskyldning længere. Ministeren og Ankestyrelsen har sagt, hvad der er at sige. Det er bare at komme i gang, siger Marie-Louise Knuppert.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.