LO og DA advarer: EU-forslag truer det danske arbejdsmarked

Et nyt forslag fra EU-kommissionen, som skal forbedre forholdene for udstationerede arbejdere, møder hård kritik fra både Dansk Arbejdsgiverforening og LO.
Frygten hos både LO og DA er blandt andet, at retten til at definere lønnen fremover kan ligge hos EU-Domstolen.
Frygten hos både LO og DA er blandt andet, at retten til at definere lønnen fremover kan ligge hos EU-Domstolen. Foto: Scanpix arkiv

Et nyt forslag fra EU-kommissionen, som skal forbedre forholdene for udstationerede arbejdere, møder hård kritik fra både Dansk Arbejdsgiverforening og LO.

De mener, at EU med forslaget kan gøre indhug i organisationernes ret til at fastlægge lønnen i Danmark.

Det skriver Ugebrevet A4.

I foråret fremsatte Europa-kommissionen et forslag, der skal forbedre de nuværende regler og sikre bedre vilkår for de 1,9 millioner mennesker i EU, der af deres arbejdsgiver er sendt til et andet land, herunder Danmark, for at arbejde. Men en formulering i det nuværende direktiv, om at mindstelønnen for udstationerede medarbejdere defineres ud fra national lovgivning eller praksis, er faldet ud af forslaget.

Konsekvensen kan blive, at arbejdsmarkedets parters ret til at fastlægge løn og arbejdsvilkår bliver udfordret.

- Der må være et formål med at slette den formulering. Det skaber usikkerhed, og det er vi ikke tilfredse med. For der er ikke andre elementer i direktivet, der sikrer, at det er en fastholdelse af status quo, siger underdirektør i DA Steen Müntzberg til Ugebrevet A4.

Frygten hos både LO og DA er blandt andet, at retten til at definere lønnen fremover kan ligge hos EU-Domstolen. For arbejdsmarkedets parter er det afgørende, at spørgsmål om løn og ansættelsesvilkår fastlægges ved aftaler. Og det ønsker de ikke at overlade til politikere i hverken Danmark eller EU.

- Lønbegrebet er det klart mest centrale for os som faglig organisation. Og det er altså noget, vi vil have vedbliver at være overladt til arbejdsmarkedets parter, siger næstformand i LO Arne Grevsen.

Også beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen siger, at ændringerne i direktivet ikke må stille den danske model dårligere.

- Det er helt afgørende, at de enkelte lande selv har mulighed for fastsætte vilkår som eksempelvis lønnen. Løn er i Danmark et spørgsmål for arbejdsmarkedets parter, og det må et revideret direktiv ikke skabe usikkerhed om, skriver beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i et skriftligt svar til Ugebrevet A4.

Folketinget skal senest 10. maj beslutte, om man vil gøre indsigelser overfor EU.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.