LO-næstformand bakker op om storforbund

For første gang melder LO-næstformand Lizette Risgaard sin holdning til en ny hovedorganisation ud. Hun er en af de tre kandidater til jobbet som formand for LO.
LO's nuværende næstformand Lizette Risgaard er en af de tre kandidater til topposten som LO-formand. Nu melder hun officielt ud, at hun støtter en fusion mellem LO og FTF.
LO's nuværende næstformand Lizette Risgaard er en af de tre kandidater til topposten som LO-formand. Nu melder hun officielt ud, at hun støtter en fusion mellem LO og FTF. Foto: Søren Bidstrup, Scanpix/arkiv

For første gang melder LO’s næstformand Lizette Risgaard nu klart ud, at hun er tilhænger af en sammenlægning af LO og FTF til en stor, slagkraftig hovedorganisation. Det sker i et stort portrætinterview i Ugebrevet A4.

- Jeg tror, at vi kan være en langt stærkere interessevaretager både på den politiske og fagpolitiske bane ved at danne en ny hovedorganisation, siger hun.

Lizette Risgaard advarer dog mod at beslutningen træffes hen over hovedet på medlemmerne.

- Det her skal ikke være et top-down-projekt. Vi skal bruge tid på at tale med baglandet og gøre hinanden trygge ved, hvad der vil ske, når vi engang trykker på knappen til en ny hovedorganisation. Men min vej er den vej. Der skal bare ikke være flere hundrede tusinder medlemmer, der ikke synes, at det er en god ide, 
og derfor er dialogen så vigtig, fastslår hun.

Vigtigt at vende hver en sten

Lizette Risgaard er en af de tre kandidater til posten som formand for LO.

FOAs formand Dennis Kristensen har tidligere peget på hende som en oplagt formandskandidat, men tidligere på ugen meddelte han, at han ikke kan støtte en formandskandidat, der er modstander af en ny fælles hovedorganisation.

LO og FTF har nedsat et udvalg, der skal pege på fordele og ulemper ved et giftermål mellem sygeplejerskerne, lærerne og socialrådgiverne i FTF og smedene, håndværkerne og sosu’erne i LO.

Om kort tid vil kongresudvalget komme med sin indstilling, hvorefter LO- og FTF-forbund skal diskutere med sig selv frem til kongresserne i efteråret.

Som næstformand i LO har Lizette Risgaard pålagt sig selv at være tro mod den demokratiske proces, hvor 17 LO-forbund mener noget vidt forskelligt.

- Nogle forbund siger: ’Hvorfor gjorde vi ikke det her i går?’ Andre forbund siger: ’Det bliver ikke på min vagt!’ Jeg synes, det er vigtigt, at vi får vendt hver en sten og ikke kortslutter en proces, som vi har sat i gang, siger hun.

Giver fin mening med fusion

Sporene fra en kuldsejlet fusion mellem Danske Regioner og KL skræmmer, og fejlen med ikke i god tid at tage baglandet i ed skal ikke gentages.

- Men når alt det er sagt, vil jeg gerne sige, at min retning går mod en ny hovedorganisation. Når vi kommer så langt, vil det give fin mening med en fusion, siger hun til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.