LO modsiger Dansk Erhverv: Danskerne har fået skattelettelser for 30 mia. kr.

I stedet for at se på den personlige indkomstskat som procent af bruttonationalproduktet har LO kortlagt indkomstskattens udvikling i forhold til den skattepligtige indkomst.
Ifølge LO betalte den gennemsnitlige dansker 2,9 procentpoint mindre i personlig indkomstskat i 2014 end i 2001, når arbejdsmarkedsbidraget er medregnet. Det svarer til en samlet besparelse på godt 30 milliarder kroner i 2014.
Ifølge LO betalte den gennemsnitlige dansker 2,9 procentpoint mindre i personlig indkomstskat i 2014 end i 2001, når arbejdsmarkedsbidraget er medregnet. Det svarer til en samlet besparelse på godt 30 milliarder kroner i 2014. Foto: Scanpix / Arkiv

Det vakte opsigt, da Dansk Erhverv i begyndelsen af juli konkluderede, at skatteborgerne betaler det samme i skat som for 15 år siden. Men det er mildest talt en sandhed med modifikationer, mener fagforeningernes hovedorganisation, LO, der bevæbnet med andre tal går til angreb på Dansk Erhverv, skriver Politiken onsdag.

Erhvervsorganisationen tegner et "unuanceret billede af virkeligheden", siger økonom Morten Aastrup fra LO til Politiken.

Analysen fra Dansk Erhverv viser, at danskerne stort set betaler det samme i skat i dag, som de gjorde i 2001. Det sker ved at holde den samlede mængde skatter og afgifter i samfundet - skattetrykket - op mod bruttonationalproduktet (bnp).

Dansk Erhverv har også set på indkomstskatterne i forhold til bnp. I 2001 udgjorde de personlige indkomstskatter 25 procent af bnp, hvilket næsten er det samme som sidste år, hvor det var 24,6 procent. Altså et minimalt fald. På den baggrund konkluderer Dansk Erhverv, at skattetrykket har ligget nogenlunde stabilt de seneste 15 år på trods af flere skattereformer, som politikerne har solgt som skattelettelser.

Regnestykket er rigtigt, erkender LO, men lønmodtagerorganisationen tillægger det slet ikke samme relevans.

- Vi mener ikke, det siger noget om, hvor hårdt de danske indkomster bliver beskattet. Skattetrykket som samlet størrelse giver en indikation af niveauet, men vil man dykke ned i, hvad man betaler af sin indkomst i skat, så er det mere relevant at sammenligne i forhold til skattepligtig indkomst, siger Morten Aastrup til Politiken.

I stedet for at se på den personlige indkomstskat som procent af bruttonationalproduktet har LO kortlagt indkomstskattens udvikling i forhold til den skattepligtige indkomst. Og her er tale om et langtfra ubetydeligt fald, fremhæver LO.

Ifølge organisationen betalte den gennemsnitlige dansker 2,9 procentpoint mindre i personlig indkomstskat i 2014 end i 2001, når arbejdsmarkedsbidraget er medregnet. Det svarer til en samlet besparelse på godt 30 milliarder kroner i 2014.

Og LO har en pointe, vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen fra Aarhus Universitet, der var medlem af skattekommissionen under VK-regeringen:

- Hvis den gennemsnitlige borger skal have en idé om, hvordan han er blevet påvirket af skattereformerne, så er det mest retvisende at måle i forhold til den skattepligtige indkomst, og der er sket et fald, siger han til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.