LO: Løkke vil ramme kvinders løn

Regeringen vil ændre de regler om kønsopdelt lønstatistik, der skulle nedsætte lønforskelle mellem mænd og kvinder. Samtidig ønsker den at droppe barselsordning for selvstændige. Det er at gå tilbage til en fuser, mener LO.
"Regeringen går desværre tilbage til en fuser. Det undrer mig, for vi havde faktisk fået lavet nogle regler, der både lettede arbejdet for virksomhederne, og samtidig fik lønforskellene frem i lyset," siger LO-næstformand Lizette Risgaard.
"Regeringen går desværre tilbage til en fuser. Det undrer mig, for vi havde faktisk fået lavet nogle regler, der både lettede arbejdet for virksomhederne, og samtidig fik lønforskellene frem i lyset," siger LO-næstformand Lizette Risgaard. Foto: Scanpix

Regeringen vil ændre ligelønsloven og annullere de regler om offentlige lønstatistikker, der skulle synliggøre mindre virksomheders lønforskelle mellem mænd og kvinder.

Det fremgår af V-regeringens nye lovprogram, som også afslører, at man ønsker at droppe barselsordningen for selvstændige.

Men det vil være et stort tilbageskridt for ligestillingen, mener fagbevægelsens hovedorganisation, LO.

- Regeringen går desværre tilbage til en fuser. Det undrer mig, for vi havde faktisk fået lavet nogle regler, der både lettede arbejdet for virksomhederne, og samtidig fik lønforskellene frem i lyset, siger Lizette Risgaard i pressemeddelelse fra LO.

Skulle skabe mere lighed

De regler for kønsopdelt lønstatistik, som regeringen vil rulle tilbage, trådte i kraft 1. januar i år. Reglerne skulle sikre, at alle virksomheder med mindst ti ansatte og med mindst tre kvinder og tre mænd var forpligtet til at offentliggøre kønsopdelte lønstatistikker.

Formålet var at øge opmærksomheden på ligeløn og nedsætte lønforskellen mellem mænd og kvinder, ved at medarbejderne i mindre virksomheder fik adgang til virksomheden kønsopdelte lønstatistik.

Men regeringen foretrækker altså de gamle regler, hvor kun større virksomheder med mindst 35 ansatte og 10 af hvert køn med samme arbejdsfunktion er omfattet reglerne.

De gamle regler blev første gang vedtaget af VK-regeringen i 2006 og er siden blevet kritiseret for ikke at omfatte de mindre virksomheder.

Dropper også barsel til selvstændige

Regeringen vil samtidig droppe barselsudligningen for selvstændige, fremgår det som nævnt af lovprogrammet.

Heller ikke det, falder i god jord hos LO, som mener, det vil være et tilbageslag for både ligestilling og vækst.

- Det er trist, fordi det vil afholde fædre med egen virksomhed fra at holde orlov med deres børn. Men det vil også være en bremseklods for kvindelige iværksættere. Eller for deres lyst til at få børn, udtaler Lizette Risgaard.

Loven, der blev indført i 2013 skulle sikre bedre vilkår for de selvstændige erhvervsdrivende, der ønsker at gå på barsel. Den obligatoriske udligningsordning gik ud på, at selvstændige indbetalte til en fælles barselspulje, der sikrede kompensation under barsel.

I regeringens lovprogram forklares forslaget om at droppe barselsordningen med, at det er uhensigtmæssig inddragelse af den persongruppe, der skal bidrage til ordningen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.