LO-kongres 2015

LO-kongres: Nu skal en million lønmodtagere have ny boss

I dag mødes fagtoppen til LO-konges og diskuterer fagbevægelsens fremtid. Men hvad er LO egentlig? Avisen.dk guider dig.
Mægtige Harald Børsting forlader efter otte år LO-formandsposten. Nu skal fagtoppen finde ud af, hvem der skal være den næste formand for godt en million lønmodtagere. 
Mægtige Harald Børsting forlader efter otte år LO-formandsposten. Nu skal fagtoppen finde ud af, hvem der skal være den næste formand for godt en million lønmodtagere.  Foto: Mads Nissen/Scanpix/Arkiv

Omkring 400 fagforeningsfolk fra hele landet mødes lige nu til LO-kongres i Aalborg for at diskutere fagbevægelsens fremtid. Og så skal der vælges en efterfølger til Harald Børsting, der går af som formand for Landsorganisationen i Danmark (LO) efter otte år på posten.

Men hvad er LO egentlig, og hvorfor er det vigtigt, hvad fagtoppen diskuterer under kongressen?

Avisen.dk har lavet en lille miniguide, der gør dig lidt klogere på LO og fagbevægelsen.

Den fælles stemme

LO er en paraply-organisation for 17 danske fagforbund blandt andre FOA, HK og 3F. Fælles for alle forbundene er, at de primært repræsenterer faglærte og ufaglærte lønmodtagere som sosu’er, metalarbejdere eller kontorassistenter.

Den enkelte lønmodtager er medlem af en fagforening, der har den daglige kontakt til medlemmerne og deres arbejdsgivere, og forhandler overenskomster med arbejdsgiverne.

LO sørger for, at de 17 medlemsforbund bliver hørt i den politiske samfundsdebat. LO tager sig altså af den overordnede politik i fagbevægelsen og er lønmodtagernes fælles stemme over for regeringen, Folketinget og EU.

LO værner om, at danske lønmodtagere har ordentlige løn- og arbejdsvilkår og modarbejder social dumping. Eksempelvis havde LO en fremtrædende rolle i sagen om lavprisselskabet Ryanair, der tilbød elendige forhold til deres ansatte. Ryanair ville slå sig ned i Danmark, men fagbevægelsen pustede sig op og Ryanair droppede efterfølgende at have base i Danmark.

LO sidder også med i treparts-forhandlinger med regeringen og arbejdsgiverorganisationer.

Fire dage i Aalborg

I dag starter den tre dage lange LO-kongres i Aalborg. Kongressen, der afholdes hver fjerde år, er nummer 38 i rækken, og her mødes de omkring 400 delegerede og planlægger og diskuterer fremtiden for fagbevægelsen.

Udover at der skal vælges ny formand og ledelse, skal den afgående formand Harald Børsting stå skoleret over for medlemsforbundene, når han som formand skal komme med sin beretning.

Dagpengene

Og mon ikke den efterfølgende debat vil handle om den nye dagpengeaftale, der forlænger dagpengeperioden fra to til højst tre år. LO-formanden har som medlem af dagpengekommissionen haft en stor finger med i spillet i den nye dagpengeløsning, der blandt andet endte med indførelse af karensdage, altså dage uden dagpenge, som middel til at skaffe de penge, forbedringerne af systemet koster.

Selvom Børsting blandt andet fik trumfet igennem, at dagpengeaftalen højst måtte indeholde en karensdag hver fjerde måned, og ikke to karensdage, som ellers blev foreslået i kommissionen, så er ikke alle medlemsforbund tilfredse med resultatet.

Både FOA og HK har været ude med skarp kritik af aftalen, der udover karensdage også betyder forringelser for dimittender uden børn.

Fusion med FTF

Et andet punkt på kongressen vil handle om muligt fremtidigt ægteskab mellem LO og en anden stor hovedorganisation, FTF, der blandt andet har Dansk Lærerforening og Politiforbundet som medlemmer.

Der er nemlig planer om, at lægge de to store paraplyorganisationer sammen til en stærk fælles hovedorganisation. Men om det kan lade sig gøre at parre maskinarbejderen med skolelæreren, og sosu’en med politibetjenten skal diskuteres på kongressen, hvor det vil blive besluttet, hvorvidt sammenlægningsplanerne skal fortsætte.

Den nye formand

Og så er der jo det store formandsvalg. To kandidater står tilbage i kampen om formandsposten, efter HK-formanden Kim Simonsen for nyligt valgte at trække sig.

Nu står slaget mellem formanden for Hærens Konstabel og Korporalforening, Flemming Vinther, og storfavoritten Lizette Risgaard, der er næstformand i LO.

Den nye fomand skal blandt andet sidde med ved bordet til trepartsforhandlinger og stå i spidsen for en eventuel sammenlægning med FTF.

De omkring en million lønmodtagere i LO

Her er de 17 forbund i LO og deres medlemstal

3F 310.000

Dansk Artist Forbund 1.500

Blik og Rørarbejderforbundet 10.000

Dansk EL-Forbund 30.000

FOA 191.000

Fængselsforbundet 3.600

Fødevareforbundet NNF 23.000

HK/Danmark 363.000

Hærens Konstabel- og Korporalforening 4.000

Håndbold Spiller Foreningen 500

Dansk Jernbaneforbund 5.600

Malerforbundet i Danmark 12.500

Dansk Metal 114.500

Serviceforbundet 24.000

Socialpædagogerne 36.000

Spillerforeningen 650

Teknisk Landsforbund 30.000

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.