LO: Jobcentre svigter de udsatte

Ny rapport viser, at et voksende antal virksomheder ansætter personer med nedsat arbejdsevne i støttet beskæftigelse. Men mange flere er parate til at tage imod udsatte – de bliver bare ikke præsenteret for muligheden.
Mange flere virksomheder var parate til at tage imod udsatte i støttet beskæftigelse, hvis de blev gjort opmærksom på muligheden, viser rapport.
Mange flere virksomheder var parate til at tage imod udsatte i støttet beskæftigelse, hvis de blev gjort opmærksom på muligheden, viser rapport. Preben Madsen, Scanpix

Der er snildt plads til flere udsatte på arbejdsmarkedet, viser ny rapport fra SFI – Det Nationale Center for Velfærd.

Hver fjerde danske virksomhed har ansatte i støttet beskæftigelse som for eksempel fleksjob eller løntilskud. Men derudover siger hver femte af de øvrige virksomheder, at de også har både rammer og økonomi til at tage imod medarbejdere med nedsat arbejdsevne.

Problemet er imidlertid, at næsten halvdelen af disse virksomheder aldrig er blevet kontaktet og spurgt, om de vil beskæftige personer, som opfylder kriterierne for at få et støttet job.

Paradoks

LO-næstformand Ejner K. Holst finder det paradoksalt, at der er virksomheder, som gerne vil medvirke til at løfte en samfundsopgave, men ikke bliver præsenteret for muligheden.

- Det er ikke godt, at jobcentrene tilsyneladende er lidt for passive. Der er behov for, at de kommer op i gear, siger han.

Den kritik finder Helle Linnet, socialdirektør i Vordingborg og formand for Foreningen for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer, ikke helt rimelig.

Interesserede virksomheder kan henvende sig

- Vi forsøger at komme ud til rigtig mange virksomheder blandt andet for at gøre opmærksom på mulighederne for støttet beskæftigelse. Men det er ikke alle, vi når, og det er heller ikke alle virksomheder, det passer, at vi kommer, siger hun.

- Forhåbentlig kan denne undersøgelse være med til at gøre interesserede virksomheder opmærksom på, at de skal henvende sig. Og vi skal naturligvis hele tiden have fokus på, om vi sælger mulighederne godt nok. Løsningen skal nok findes i en kombination af de to ting, håber socialdirektøren.

Dårlig undskyldning

Der ligger yderligere en udfordring i, at virksomhederne – selvom der er tale om støttet beskæftigelse – efterspørger arbejdskraft med særlige kvalifikationer.

Det accepterer Ejner K. Holst imidlertid ikke som en undskyldning.

- Det er jobcentrets opgave at give de udsatte de rigtige kvalifikationer eller finde arbejdspladser, der matcher deres kvalifikationer. Så her er der plads til forbedring. Men det forudsætter naturligvis, at jobcentrene har de fornødne ressourcer, siger han.

Opmuntring

Ellers finder LO-næstformanden opmuntring i, at et stigende antal virksomheder viser socialt ansvar og favner medarbejdere, der af den ene eller anden grund ikke magter et regulært arbejde.

Ifølge SFI’s rapport er andelen af danske virksomheder, som har en eller flere ansatte i støttet beskæftigelse, vokset støt de seneste 15 år: I 1998 var det hver tiende virksomhed – i 2013 hver fjerde.

Små virksomheder tager størst ansvar

Den offentlige støtte til lønnen har en stor del af æren for den positive udvikling. Uden den ville kun et fåtal af virksomhederne nemlig have ansat folk på særlige vilkår, fremgår det af rapporten.

I forhold til virksomhedernes størrelse er det særligt de små, offentlige virksomheder, der giver udsatte på arbejdsmarkedet en chance. Her er 5,6 procent af medarbejderne i støttet beskæftigelse.  Det gælder kun 1,7 procent af de ansatte i store, private virksomheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.