LO-formand springer ud som taler på Copenhagen Pride

Lizette Risgaard taler i dag som den første LO-formand nogensinde på Copenhagen Pride. Dejligt! Men skåltaler på Priden er ikke nok, lyder det fra LGBT Danmark.
Copenhagen Pride er blevet holdt i 20 år, men det er første gang, at en LO-formand taler på den. Her fra 1. maj.
Copenhagen Pride er blevet holdt i 20 år, men det er første gang, at en LO-formand taler på den. Her fra 1. maj. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Når titusindvis af mennesker i dag går i optog i København for at fejre den seksuelle mangfoldighed, bliver det med et nyt navn på programmet: Klokken 15.30 taler LO's formand, Lizette Risgaard, nemlig.

Det er første gang en LO-formand taler på Copenhagen Pride, og det er et vigtigt signal, siger hun.

- Ligegyldig hvem man er, og hvor man arbejder, skal mangfoldigheden have lov til at trives. Derfor går vi med i Priden og er med til at sætte fokus på alle de lønmodtagere, der har problemer med at være sig selv - også på deres arbejdsplads, siger Lizette Risgaard, der tidligere har været med til Copenhagen Pride som LO-næstformand, til Avisen.dk.

Skåltaler på Priden er ikke nok

Hos Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) glæder arbejdsmarkedspolitisk talsperson Rikke Voergård-Olesen sig over, at området får fokus i fagbevægelsen.

Men hun kritiserer samtidig fagbevægelsen i Danmark for at halte bagefter deres skandinaviske søsterorganisationer på området.

- Skåltaler på Priden er ikke nok. Der er brug for konkret handling. For det første skal tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter uddannes, så de får en reel viden om minoritetsbeskyttelse, siger hun.

Ifølge Rikke Voergård-Olesen må fagforeningerne også ansætte personer til at håndtere problemet.

- Det gør de for eksempel i langt højere grad i Sverige, hvor vi så også kan se, at der er langt flere sager, der kommer frem. Det handler om at gøre det tydeligt for folk, at de altså også kan komme til deres fagforening med den type af problemer, siger hun.

Lizette Risgaard forklarer, at fagbevægelsen de senere år har samarbejdet med netop LGBT-foreningerne ude i de enkelte forbund. Hun understreger, at arbejdspladserne må vurdere, om der skal ansættes folk. Det afgørende er dog kompetencer og ikke antal, mener Lizette Risgaard.

- Det her handler om, hvordan vi sikrer et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Vi skal kunne tage fat i problemerne, hvis der er nogle der mener, at de ikke bliver behandlet respektfuldt. Det har vi sat gang i, og derfor er der både materiale og kurser for tillidsrepræsentanter i nogle fagforeninger, siger LO-formanden, der vil sætte endnu mere fokus på LGBT-personers rettigheder fremover.

Hver femte springer aldrig ud på jobbet

Og det kan der være god grund til.

Torsdag viste en undersøgelse, som Epinion har lavet for LO, FTF og Akademikerne, at det kan være rigtig svært at være åben om sin seksualitet på jobbet, hvis man er noget andet end heteroseksuel.

Således vælger fire ud af ti homo- og biseksuelle samt transpersoner slet ikke eller kun i lav grad at være åbne om deres seksualitet overfor kolleger og chefer.

Hver femte springer aldrig ud, viser undersøgelsen, som bygger på svar fra 500 lønmodtagere, der definerer sig som andet end heteroseksuelle.

Det er især kollegernes reaktioner, der gør det svært at stå frem. 36 procent, af dem, der ikke er åbne, svarer at det skyldes usikkerhed over for omgivelsernes reaktioner, mens 27 procent fortæller, at stemningen blandt kollegerne ikke er positiv overfor LGBT-personer.

Undersøgelsen viser samtidig, at kun 35 procent af de adspurgte oplever, at de kan gå til deres tillids- og arbejdsmiljørepræsentant eller fagforening med bekymringer omkring åbenhed om deres seksualitet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.