LO-forbund varsler sympatikonflikt mod omstridt plejefirma

Tre LO-forbund varsler nu sympati-konflikt mod plejevirksomheden DK-Pleje.
- Vi er glade for den faglige opbakning fra LO-forbundene til konflikten, som følger reglerne i den danske model, siger FOA-formand Dennis Kristensen.
- Vi er glade for den faglige opbakning fra LO-forbundene til konflikten, som følger reglerne i den danske model, siger FOA-formand Dennis Kristensen. Foto: Scanpix/arkiv

3F, HK og Dansk Metal varsler nu sympati-konflikt mod plejevirksomheden DK-Pleje og bakker dermed op om FOAs hovedkonflikt mod virksomheden.

FOA har varslet konflikt mod plejefirmaet, fordi fagforeningen mener, at firmaets løn og arbejdsforhold ikke er i orden. Der er eksempelvis ifølge FOA ingen pensionsordning eller barns første sygedag, mens nybagte mødre kan se langt efter løn under barsel. 

FOAs konflikt betyder, at ingen medlemmer af FOA kan arbejde i – eller søge arbejde hos – virksomheden. Når de tre LO-forbund varsler sympatikonflikt, betyder det, at deres medlemmer heller ikke kan udføre arbejde for virksomheden. Det vil sige, at hvis DK-Pleje eksempelvis sender en af sine biler til reparation på et værksted, så kan ingen medlemmer af Dansk Metal udføre reparationen.

- Vi er glade for den faglige opbakning fra LO-forbundene til konflikten, som følger reglerne i den danske model. Vi er i fællesskab nødt til at træde op mod den grove sociale dumping, som konflikten er et udtryk for. Alt for lave lønninger og fx ingen løn ved barns første sygedag, ingen overtidsbetaling, ingen rådighedsvagtbetaling, ingen fuld løn under barsel og sygdom er vilkår, som en samlet fagbevægelsen er nødt til at reagere mod, siger FOA-formand Dennis Kristensen i en pressemeddelelse.

DK-Pleje leverer i dag hjemmehjælp i Gentofte, Gladsaxe, Herlev og Lyngby-Taarbæk kommuner, og det er hjemmehjælpsbrugere i disse fire kommuner, der rammes af konflikten, som er varslet til at starte 1. september. Dennis Kristensen opfordrer kommunerne til at kræve dokumentation for, at der er ordnede forhold i DK-Pleje.

- Det er stærkt belastende forhold, der er kommet frem om fagligheden og kvaliteten i DK-Pleje på det seneste. Der foregår stærkt kritisable fiflerier – fx om kommunernes krav til den sundhedsfaglige ekspertise, som virksomheden helt tydeligt ikke lever op til, siger Dennis Kristensen.

I Brøndby og Høje-Taastrup er kontrakterne mellem kommunerne, og firmaet blevet opsagt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.