LO-kongres 2015

LO får flere politikere

LO-fagbevægelsen vil gerne have flere valgte, lønnede ledere. Så nu udvides LO's ledelse fra fire til fem trods kritik af, at det er "et helt forkert signal at sende". Én person er rigtig glad.
Med beslutningen på LO-kongressen er vejen banet for, at Morten Skov Christiansen kan stille op til at blive næstformand for LO. Så han er rigtig glad og har udsigt til at kunne gøre lynkarriere i fagbevægelsen.
Med beslutningen på LO-kongressen er vejen banet for, at Morten Skov Christiansen kan stille op til at blive næstformand for LO. Så han er rigtig glad og har udsigt til at kunne gøre lynkarriere i fagbevægelsen. Foto: Iver Houmark Andersen.

LO-fagbevægelsen skal have endnu en lønnet, valgt leder i spidsen. Ledelsen af organisationen udvides fra fire til fem.

Udvidelsen af ledelsen er netop vedtaget på LO-kongressen i Aalborg. Her stemte 224 for, mens 167 stemte imod. Forud for beslutningen var der kritik.

Heftig debat

Formændene for fagforbundene HK, FOA og HKKF talte imod udvidelsen af ledelsen.

Formanden for HK, Kim Simonsen, mener, at udvidelsen sender et helt forkert signal.

- Der er blevet hundredetusindvis af færre medlemmer i LO-forbundene og færre ansatte i organisationen. Når det bløder og smerter, så må vi alle sammen give den en ekstra tand. Vi kan ikke gå ind for at udvide ledelsen, sagde Kim Simonsen, og konkluderede:

- Hvis der skal ske en oprustning af LO, så skal det ske på medlemssiden!

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, talte også imod.

- Vi har sat LO på slankekur. Så giver det ikke mening, at vi skal hælde en ekstra lønudgift på med alt, hvad det medfører. Så risikerer vi at skulle gennemføre fyringer i LO Huset. Det er dårlig planlægning og et dårligt signal at sende, sagde Dennis Kristensen.

Forslaget blev stillet af Dansk Metal. Formand Claus Jensen begrundede det med, at de nuværende politisk valgte ledere i LO har for mange arbejdsopgaver.

- Uanset hvor dygtig en leder i LO er, så er arbejdsopgaverne lige voluminiøse nok, sagde Claus Jensen.

Han mener også, at LO skal kunne tale med kraftigere stemme over for det politiske system.

- Der er mange, som gerne vil overtage vores plads i medierne og overtage vores politiske indflydelse. Det skal vi ikke bare acceptere, sagde Claus Jensen.

Lignende toner lød fra formanden for 3F, Per Christensen.

- Vi har brug for skarpe profiler udadtil, og vi har brug for, at de kan være skarpe på de områder, som de sidder med, sagde Per Christensen.

Ung kandidat glæder sig

Vedtagelsen på LO-kongressen gør især en mand glad. Det er Morten Skov Christiansen. For med vedtagelsen er vejen banet for, at han stiller op til at blive en af de tre nye næstformænd, der skal vælges på kongressen i morgen, tirsdag.

Morten Skov Christiansen, Nanna Højlund, Ejner K. Holst og Arne Grevsen er indtil videre de eneste, som bejler til de fire næstformands-poster. Med andre ord har de alle fire gode chancer for at blive valgt.

- Jeg er rigtig glad for, at kongressen har truffet denne beslutning, for der er behov for at styrke den politiske ledelse i LO, siger Morten Skov Christiansen til Avisen.dk og fortsætter:

- Med vedtagelsen kan LO i højere grad påvirke den politiske udvikling og gøre mere for fagforbundene.

Morten Skov Christiansen er 33 år og vil dermed blive klart yngste mand i ledelsen, hvor alle øvrige kandidater er over 50 år.

- Jeg håber på, at jeg bliver valgt, ikke kun fordi jeg er ung. Men også fordi jeg har en stor vilje til at lave forandringer og har visioner, siger Morten Skov Christiansen.

Optaget af medlemstab

Morten Skov Christiansen ønsker, at LO gør mere for at bekæmpe social dumping; fremme at flere unge får elevpladser og lægger sig mere i selen for bedre arbejdsmijø.

Han er også meget optaget af at få bremset medlemstabet i LO-fagforbundene. LO frygter, at de 17 medlemsforbund samlet mister 20.000 medlemmer hvert år i de næste fire år.

- Vi må i højere grad anerkende, at medlemstabet er et stort problem. LO må lægge sig endnu mere i selen for at understøtte forbundenes arbejde med at fastholde og skaffe nye medlemmer, siger Morten Skov Christiansen, og fortsætter:

- Der er faktisk medlems-fremgang i en del lokalafdelinger af forskellige forbund. Det er lyspunkter, som siger mig, at det ikke er nogen umulig opgave at gøre noget.

Som et eksempel på en af fagbevægelsens nylige succeser, peger han på en kampagne for at få flere cykelmekanikere ind i Dansk Metal. En kampagne han selv var med til at sætte iværk, da han arbejdede for Dansk Metal Hovedstaden.

I løbet af halvandet år blev der i cykelbutikkerne i København tegnet 30 overenskomster og hvervet nye medlemmer.

- Vi gjorde meget ud af at få cykelmekanikere med til at tegne nye medlemmer. Læren er, at vi skal ud på arbejdspladserne og bruge den ressource, som medlemmerne er.

Lynkarriere

Morten Skov Christiansen har arbejdet som elektromekaniker forskellige steder og været arbejdsmiljørepræsentant.

I fagbevægelsen har han været ansat som ungdomskonsulent i LO, faglig sekretær i Dansk Metal Hovedstaden og nu formand for LO Hovedstaden.

Hvis han bliver valgt på kongressen tirsdag, vil han have gjort lynkarriere i fagbevægelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.