LO dropper S i valgkampen: Lancerer 22 forslag med FTF

LO vil op til folketingsvalget ikke samarbejde eksklusivt med Socialdemokraterne, men derimod med FTF.
Harald Børsting og LO har bevidst kappet forbindelsen til Socialdemokraterne for at få mest mulig indflydelse efter det folketingsvalg, der venter.
Harald Børsting og LO har bevidst kappet forbindelsen til Socialdemokraterne for at få mest mulig indflydelse efter det folketingsvalg, der venter. Keld Navntoft/Scanpix

De gamle bånd mellem Socialdemokraterne og fagbevægelsen er op til det kommende folketingsvalg blevet endnu tyndere.

I stedet for at koordinere indsatsen med det gamle arbejderparti som vanligt har LO denne gang valgt at stå mere frit og i stedet forenet sig med kollegerne i fagforbundet FTF.

Det afslører formændene Harald Børsting og Bente Sorgenfrey i en kronik i Berlingske mandag, hvor det nye samarbejde mellem de to forbund bliver beskrevet.

22 forslag

De lancerer en ny kampagne med 22 konkrete politiske indspark til et kommende regeringsgrundlag, som alle fokuserer på "arbejde til alle, gode job og kvalitet i velfærden".

- Vores fornemmeste opgave er at få alle i arbejde. Det kræver en økonomisk politik, der aktivt fremmer beskæftigelsen. Vi skal uddanne arbejdsløse og beskæftigede, så de kan matche fremtidens job. Og vi skal bekæmpe social dumping, så vi ikke underminerer vores egen velfærd. Hvordan det skal løftes, har vi helt konkrete bud på, siger Harald Børsting i en pressemeddelelse.

Samarbejder med både røde og blå

Over for avisen uddyber Børsting forbundets bevæggrunde for ikke længere at køre parløb med Socialdemokraterne.

- Der er nogle centrale temaer, som er vigtige for lønmodtagerne i Danmark.

- Uanset farven på den kommende regering er der her så massive og konstruktive ønsker, at vi som lønmodtagere gerne vil samarbejde med den til enhver tid siddende regering, siger formanden.

Pres på S

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er ikke i tvivl om, at trækket lægger pres på Socialdemokraterne.

- Man kan ikke længere regne med en ubetinget støtte fra vennerne i fagbevægelsen. Det afhænger helt af, hvordan man agerer.

- Det er jo det, som LO og FTF går efter - indflydelse på deres mærkesager. Så er det lige meget, hvem der opfylder dem, siger Flemming Ibsen til Berlingske.

Samarbejdede i 2011

Tilbage i 2003 droppede LO partistøtten til Socialdemokraterne, men var så sent som ved det seneste valg i 2011 med til at lancere valgoplægget Fair Løsning sammen med det nuværende regeringsparti.

LO og FTF repræsenterer sammenlagt 1,5 millioner medlemmer og dermed også vælgere.

I den kommende fælles kampagne, der koster otte millioner kroner, fokuserer de to fagforbund blandt andet på jobskabelse, uddannelse, social dumping og arbejdsmiljø.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.