LO-boss om ny finanslov: Skuffende for lønmodtagerne

Lizette Risgaard revser den netop indgåede finanslovsaftale.
En skuffende finanslov for lønmodtagerne, kalder Lizette Risgaard den nye finanslov.
En skuffende finanslov for lønmodtagerne, kalder Lizette Risgaard den nye finanslov. Foto: SCANPIX arkiv

Regeringens finanslov for næste år vil med nedskæringer på fem milliarder kroner ramme lønmodtagerne mærkbart. Det forudser LO-formand Lizette Risgaard, der i en pressemeddelelse langer ud efter den finanslovsaftale, som regeringen og de øvrige borgerlige partier i dag har indgået.

- Nedskæringer på uddannelse, på arbejdsmiljøet og i den offentlige service vil gå ud over den private vækst, som vi har så hårdt brug for, siger Lizette Risgaard.

– Det er en skuffende finanslov for lønmodtagerne. På kort sigt vil offentlige besparelser koste arbejdspladser, for med færre offentligt ansatte mindskes efterspørgslen i hele økonomien, erklærer hun.

Lizette Risgaard peger på, at regeringen samtidig skærer ned på uddannelse og forskning.

– Erhvervsuddannelserne friholdes næste år, men allerede i 2017 mærker de også de to procents grønthøster-besparelser, som rammer hele uddannelsesområdet. Det er jo som at skære den gren over, vi alle sammen sidder på. Vi kan kun bibeholde vores velfærd, hvis vi kan klare os i den globale konkurrence. Det kræver, at vi hele tiden er et hak dygtigere end de andre, men det bliver jo umuligt at leve op til, hvis vores uddannelser bliver ringere og ringere, siger Lizette Risgaard.

Som hun ser det, er det samfundets fattigste og mest udsatte, der rammes hårdest i finansloven. Hun nævner det nye kontanthjælpsloft og integrationsydelsen, som reducerer indkomsten for dem, der i forvejen har mindst. Dertil kommer nedskæringen af udviklingsbistanden, som rammer fattige i udviklingslandene.

Der er dog også gode elementer i finansloven, mener LO-bossen. Bl.a. øgede midler til pleje af ældre samt annullering af reklameafgiften og nedsættelsen af NOx-afgiften. Disse tiltag betyder flere arbejdspladser til lønmodtagerne, mener Lizette Risgaard.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.