NEMLIG.COM - HVEM BETALER PRISEN?

LO-boss: Jeg vil ikke handle hos Nemlig.com

3F kritiserer det danske net-supermarked Nemlig.com for løndumping, og en af LO's fagbosser lægger nu firmaet på køl. Det sker, fordi flere chauffører i Nemlig.com-uniform uafhængigt at hinanden fortæller om gratis og sort arbejde.
LO-næstformand Lizette Risgaard taler på vegne af knap 900.000 arbejdende medlemmer i 17 fagforeninger. Hun mener, at det danske net-supermarked Nemlig.com må have ondt i moralen, fordi flere chauffører og vognmænd uafhængigt af hinanden fortæller om gratis og sort arbejde.
LO-næstformand Lizette Risgaard taler på vegne af knap 900.000 arbejdende medlemmer i 17 fagforeninger. Hun mener, at det danske net-supermarked Nemlig.com må have ondt i moralen, fordi flere chauffører og vognmænd uafhængigt af hinanden fortæller om gratis og sort arbejde. POLFOTO arkiv

"Forbrugerne må kigge sig selv i spejlet. Jeg vil ikke handle hos Nemlig.com, hvis chaufførerne arbejder sort og gratis," siger LO-næstformand Lizette Risgaard, der taler på vegne af knap 900.000 arbejdende medlemmer til Avisen.dk.

Reaktionen kommer efter Avisen.dk har beskrevet, hvordan en lav timebetaling fra netsupermarkedet Nemlig.com betyder, at chaufførerer, der bringer varerne ud til kunder, må arbejde i 12 timer, men kun får løn for 7. Nogle fortæller om sort timebetaling på helt ned til 50 kroner.

Ifølge LO-næstformanden bør kunderne tænke sig godt og grundigt om, før de klikker varer ned i den elektroniske indkøbskurv og får leveret deres Nemlig.com-dagligvarer til døren for ned til ni kroner.

LO, der er paraplyforbund for 17 fagforeninger, mener, at Nemlig.com må have ondt i moralen.

"Det er dybt bekymrende. Nemlig.com lader til at have råd til at ansætte de her folk, men i stedet er de tvunget til at arbejde under uanstændige forhold som selvstændige vognmænd," siger

Hun støtter 3F, der nu vil kontakte Nemlig.com. 3F kritiserer net-supermarkedet for at medvirke til at dumpe lønnen i transportbranchen.

Ekspert: Forbrugerne forlanger ordentlighed

Lektor Kim Sundtoft Hald, der har styring af underleverandører som et af sine ekspertområder, vil ikke udtale sig om den konkrete sag. Han er dog enig med LO i, at firmaer, der bruger underleverandører, har et moralsk ansvar.

"Hvis din virksomhed bruger underleverandører, skal du huske, at der både er et juridisk og et moralsk aspekt, når det for eksempel kommer til løn- og arbejdsvilkår blandt underleverandørens ansatte. Du skal overholde loven, men du skal også sørge for, at løn- og arbejdsvilkårene er ordentlige i forbrugernes øjne. Hvis forbrugerne bedømmer dem som ikke i orden, risikerer din virksomhed at blive hårdt ramt," siger lektoren fra Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi på Copenhagen Business School.

Nemlig.com: Ingen løndumping her

Nemlig.com er et firma i eksplosiv vækst. Firmaet forventer en omsætning på over en milliard kroner i år.

Ifølge Nemlig.com's årsregnskab 2012/2013 har firmaet tjent knap 50 millioner kroner brutto. Året før lød bruttofortjenesten på knap 27 millioner kroner, næsten en fordobling på bare et år.

Stefan Plenge, der er administrerende direktør i Nemlig.com, afviser, at net-supermarkedet medvirker til løndumping.

Se hele Stefan Plenges svar her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.