Lizette Risgaard: Der er stadig masser at kæmpe for

Medlemmerne skal rustes til at håndtere globaliseringen, siger Lizette Risgaard, der i år for første gang fejrer 1. maj som formand for LO.
Nogle betragter sig selv som arbejdere, mens andre kalder sig lønmodtagere. Men det er den samme kamp, vi kæmper, siger Lizette Risgaard, formand i LO.
Nogle betragter sig selv som arbejdere, mens andre kalder sig lønmodtagere. Men det er den samme kamp, vi kæmper, siger Lizette Risgaard, formand i LO. Foto: Bax Lindhardt /Arkiv/Scanpix

Arbejdernes internationale kampdag er ikke kun for hærdede håndværkere og brolæggere med barkede næver.

Kampdagen er for alle lønmodtagere - og der er masser at kæmpe for.

Sådan lyder det fra Lizette Risgaard, der for første gang skal fejre 1. maj som formand for hovedorganisationen LO.

- Det her er vores store mærkedag. Vi har jo skabt rigtig mange gode ting i Danmark igennem mere end 100 år. Det skal vi værne om og huske på, at det ikke er nogen selvfølgelighed, siger formanden.

- Ude i verden er man knap så heldige. Der er steder, hvor folk bliver myrdet for at være fagligt aktive. Det skal vi være opmærksomme på, og det arbejder vi med i vores internationale arbejde, fortsætter hun.

Globalisering på fuld kraft

Og netop de store internationale forskelle på arbejdsmarkedet lægger pres på de danske vilkår. Det er en af tidens helt store kampe, mener Lizette Risgaard.

- Vi skal være rustet til globaliseringen, som kører på fuld kraft. Det drejer sig om at bekæmpe social dumping og sørge for uddannelse til medlemmerne, så de er klar, uanset hvad der kræves derude, siger hun.

Lizette Risgaard, der oprindeligt er uddannet kontorassistent, har arbejdet i fagbevægelsen i årtier. Og det vigtigste arbejde er fortsat at sørge for, at virksomheder har overenskomster for de ansatte, fortæller hun.

- Overenskomster betyder også, at de lønmodtagere, som kommer udefra, får mulighed for at melde sig ind i fagforeninger. Det er jo unfair konkurrence, der foregår. Både for medlemmerne og for de virksomheder, der har lavet ordentlige aftaler. De bliver udkonkurreret af skruppelløse, unfair virksomheder, siger Lizette Risgaard.

Lønmodtagere er arbejdere

Rundt om i landet holder de to store hovedorganisationer LO og FTF 1. maj-arrangementer sammen. De to organisationer er i årevis kun rykket tættere på hinanden.

Og når 1. maj er arbejdernes kampdag, så skal det forstås i bredeste forstand, mener LO-formanden.

- Nogle betragter sig selv som arbejdere, mens andre kalder sig lønmodtagere. Men det er den samme kamp, vi kæmper.

- Om jeg selv siger arbejder eller lønmodtager, kommer lidt an på sammenhængen. Der er ingen tvivl om, at vi er arbejdere – og vi modtager en løn for vores arbejde. Man skal være stolt af at være med til at få hjulene til at køre rundt, uanset hvor man arbejder i det her land, og om man er AC’er, FTF’er eller LO’er, siger Lizette Risgaard.

Praktikpladser igen igen

Når hun ser frem på den kommende tid, står anden runde af trepartsforhandlingerne mellem fagbevægelse, arbejdsgivere og regeringen som den første store opgave.

- Jeg håber, det vil lykkes os at få en helt anden situation med praktikpladser, når vi kommer lidt længere frem. Forhåbentlig vil det lykkes os at få arbejdsgiverne til at påtage sig opgaven med at uddanne næste generation.

- Jeg tror ikke, jeg har holdt en 1. maj-tale, hvor jeg ikke har haft lærlinge- og elevpladser på dagsordenen. Så det ville jo være dejligt, lyder det fra LO-formanden.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.