Lindegårdens ansatte i nyt opråb til minister: Kom ud og se, hvad vi står med!

På fire år har vi mistet fem kolleger, men sundhedsministeren er tavs, siger socialpædagog bag en ny landsdækkende annoncekampagne.
- Vi har længe forsøgt at få sundhedsminister Sophie Løhde i tale, men hun er helt tavs, siger Mia Kristina Hansen.
- Vi har længe forsøgt at få sundhedsminister Sophie Løhde i tale, men hun er helt tavs, siger Mia Kristina Hansen. Fotomontage: Scanpix/arkiv

"Du kan løse problemerne, Sophie."

Sådan står der i en annonce i dagens udgave af gratisavisen metroxpress, som bliver uddelt i hele landet.

Opråbet er stilet til sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde (V) og afsendt med venlig hilsen fra personalet på bostedet Lindegården, der 25. marts i år mistede kollegaen Vivi Nielsen, da hun blev stukket ned af en psykotisk beboer.

Kollegerne håber nu på, at de med annoncerne kan få Sophie Løhde til at aflægge et visit, og at de kan tale med hende om de massive problemer på Lindegården og landets øvrige bosteder, som Avisen.dk har afdækket i en række artikler i kølvandet på knivoverfaldet i marts. Drabet, der blev det femte dødsfald blandt bosted-ansatte på fire år.

I annoncen står der blandt andet:

"Vi ved, at du har hørt om de store problemer på landets bosteder fra dit system og fra medierne. Vi håber, at du også vil møde os i virkeligheden, og høre om det fra os, der hver dag står med dem."

Mia Kristina Hansen, som er socialpædagog på Lindegården og en af drivkræfterne bag kampagnen, forklarer, at personalet flere gange har forsøgt at arrangere et besøg.

- Vi har længe forsøgt at få sundhedsminister Sophie Løhde i tale, men hun er helt tavs. Vi har før inviteret hende herud, men vi har intet hørt, siger Mia Kristina Hansen.

Men gennem en internet-indsamling har hun og kollegerne med hjælp fra omkring 900 privatpersoner og et par foreninger nu indsamlet over 54.000 kroner til at råbe ministeren op i metroxpress.

FOA: Kom op fra flyverskjulet

Annoncerne møder klar opbakning fra fagforeningen FOA, forklarer formand, Dennis Kristensen.

- Det er et rigtig godt initiativ. De ansatte sætter fokus på, at sundhedsministeren skylder at kravle op fra sit flyverskjul. Sophie Løhde får en invitation, og den synes jeg, hun skal tage imod, siger Dennis Kristensen.

Lindegården har allerede haft socialminister Karen Ellemann (V) på besøg, men det er netop ministeren for psykiatrien, de har brug for at få i tale, fordi personalet på Lindegård mener, at der mangler senge på de psykiatriske hospitaler.

Antallet af sengepladser i psykiatrien er mellem 2009 og 2014 faldet fra 2.949 til 2.750 pladser. Det betyder, at vanskelige patienter er nødt til at være på bostederne, og det går ud over sikkerheden og det sociale samvær for beboerne, mener Mia Kristina Hansen.

"Flere penge nu"

- Det er svært for os at få de psykotiske beboere indlagt, og når vi endelig får dem indlagt, kommer de medicineret tilbage dagen efter. Og i de følgende dage nægter de at tage deres medicin og udviser vanskelig adfærd. Og så starter det forfra. Vi har brug for flere penge og hænder i psykiatrien nu, siger hun.

Dagens annonce er den seneste af en række protester mod arbejdsforholdene på Lindegården. Personalet nedlagde arbejdet i otte dage i maj måned, indtil Københavns Kommunes Socialudvalg afsatte 12,6 millioner kroner på dette års budget for at øge sikkerheden for medarbejderne på Københavns socialpsykiatriske bosteder. Beløbet vokser til 20,7 millioner kroner fra 2017.

Er de penge ikke tilstrækkelige til at løse problemerne?

- Nej, de penge kan lige få hverdagen til at løbe rundt. Det her handler ikke om penge. Det handler om, at der er nogle mennesker, som er for syge til at være her, og som burde indlægges. Beboerne kan ikke selv råbe op, så det gør vi, så alle kan få et værdigt liv, siger Mia Kristina Hansen, der sidder klar med en række forslag til at forbedre forholdene på bostederne, hvis Sophie Løhde tropper op.

Høring på Christiansborg

Annoncerne kommer på dagen for en stor offentlig høring om behandlings- og botilbud i psykiatrien på Christiansborg. Her er både Mia Kristina Hansen og Dennis Kristensen fra FOA blandt talerne. De vil begge argumentere for flere hænder og flere sengepladser foran Folketingets Sundheds- og Ældreudvalget og Social- og Indenrigsudvalg.

Avisen.dk har været i kontakt med Sundhedsministeriet, der henviser til, at Sophie Løhde har besøgt psykiatrien i Roskilde, som arbejder sammen med Lindegården, og at hun sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner forsøger at finde en løsning på problemet.

I forrige uge blev Sophie Løhde i Folketinget bedt om at svare på, om hun ønskede at takke ja til en tidligere invitation fra de ansatte på Lindegården. Se hendes svar her.

Læs hele annoncen her

Du kan løse problemerne, Sophie

Kære Sophie Løhde

Fem medarbejdere har mistet livet på bosteder rundt omkring i landet på kun fire år. 25. marts skete det igen. Under tragiske omstændigheder blev vores kollega stukket ihjel af en psykotisk beboer på Lindegården ved Roskilde.

Vi ved, at du har hørt om de store problemer på landets bosteder fra dit system og fra medierne. Vi håber, at du også vil møde os i virkeligheden, og høre om det fra os, der hver dag står med dem.

Vi er mange bekymrede og oprørte medarbejdere, pårørende og beboere, der har skrevet under på et ønske om at stoppe drabene og gøre noget ved problemerne. Vi er lykkedes med at råbe nogle af kommunalpolitikerne op. En kommune har afsat flere penge. Socialministeren har besøgt os. Hun har endnu ikke gjort noget konkret.

Vil du ikke også komme ud og møde bostedernes virkelighed? Som sundhedsminister er du ansvarlig for den regionale psykiatri. Du kan alene prioritere midler til flere sengepladser og flere hænder, så vi kan hjælpe nogle af samfundets mest udsatte borgere, der ikke bør være hos os.

Vi bærer hver dag et kæmpe ansvar for at skabe de bedst mulige liv for nogle af de mest sårbare mennesker i vores samfund. Tiden er inde til, at I som politikere også gør det samme. Vi har i mange år følt os ladt i stikken. Den nye opmærksomhed om forholdene giver os håb om, at det måske kan vende nu.

Vi har masser af forslag til, hvad der skal til, hvis du kommer ud i virkeligheden og møder os.

Venlig hilsen

Personalet på Lindegården bl.a. Mia, Ulla, Pernille og Åsa, samt de godt 900 dejlige mennesker og foreninger, der har givet penge til dette opråb!

WWW.DETSKALSTOPPENU.DK

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.