Lille fisk med giga øje afslører store hemmeligheder

En dansk forsker har gjort et sjældent fund. Han har fanget en hidtil fuldstændig ukendt fiskeart ud for Sydøstgrønland.
Øjet her er ikke fra den nyfundne fisk - den kan du se ved at klikke på linket i artiklen.
Øjet her er ikke fra den nyfundne fisk - den kan du se ved at klikke på linket i artiklen. Foto: SCANPIX arkiv

En lille, aflang fisk - med et meget stort øje - er blevet hevet op af dybet ud for Sydøstgrønlands kyst.

Fisken er blevet hovedperson i en ny undersøgelse, som konkluderer, at der er tale om en ny og hidtil ukendt art.

Normalt betragter vi havområderne umiddelbart tæt på Grønland som relativt veludforskede. Men fundet er et eksempel på, at der stadig er meget, vi ikke ved om, hvad der gemmer sig i de dybere områder i Nordatlanten, fortæller biolog Jan Yde Poulsen fra Grønlands Naturinstitut. Se den spøjse lille fisk med det kæmpestore øje hos Videnskab.dk - klik her.

Han har givet den nyfundne art navnet 'nordlig tykhalet blyantsmelt'.

Forskerne mener, at den nye fiskeart først er blevet opdaget nu, fordi den er sjælden og lever i vandmasser, hvor der normalt ikke fiskes så ofte. Samtidig er den undseelig af størrelse: Jan Yde Poulsen mener ikke, den bliver meget større end op til omkring 30 centimeter.

- Den har et kæmpestort øje, som fylder næsten halvdelen af hovedlængden. Det har den sandsynligvis, fordi den lever af at jage i de øverste og lidt dybere vandmasser, hvor der ikke nødvendigvis er så meget lys. I de vandmasser bliver der ikke så tit fisket langt ude i Atlanten, fortæller Jan Yde Poulsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Mysteriet om kæmpetunen, som forsvandt fra Danmark: Er den på vej igen?

Lektor Peter Rask Møller fra Københavns Universitet anslår, at det i øjeblikket kun sker cirka hvert femte år, at forskere finder nye, ukendte fiskearter i havet omkring Grønland.

Derimod opdages der langt oftere 'nye', kendte arter i Nordatlanten – forstået på den måde, at arter, som kendes fra sydligere egne, pludselig også bliver fundet omkring Grønland.

- Der er en tendens til altid at skyde skylden på stigende temperaturer, når sydlige arter bliver opdaget ved Grønland. Men fundet af en helt ny fiskeart er et godt eksempel på, at det ikke altid handler om klimaforandringer. Det handler også om, at vores viden om, hvilke arter, der allerede lever i Nordatlanten, ikke er god nok, siger Jan Yde Poulsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Rekord: Danske forskere opdager 142 nye arter

På den måde mener Jan Yde Poulsen ikke nødvendigvis, at nye fund af fiskearter sydfra er et udtryk for, at havtemperaturerne stiger; det kan lige så vel handle om, at forskere blot gør en ekstra indsats for at kortlægge, hvilke arter der allerede lever i de grønlandske farvande. Peter Rask Møller er enig:

- Der bliver hele tiden opdaget fiskearter, som man ikke før har set, i Grønland. Man skal holde tungen lige i munden, når man afgør, hvorfor de nye arter bliver opdaget. Det skyldes både, at klimaet ændrer sig, men også at forskerne får undersøgt den fauna, som allerede er der, ordentligt, fortæller Peter Rask Møller.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Se billederne: ’Skjult verden’ opdaget i Australien

Uddøde dyrearter kan bringes til live igen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.