Lider du af søvnløshed? Sådan bekæmper du det

Hvis du har søvnproblemer, kan du løse problemet et eller flere af disse råd af.
Det er mildt sagt rædselsfuldt at lide af søvnløshed.
Det er mildt sagt rædselsfuldt at lide af søvnløshed. Foto: SCANPIX arkiv

 Af Anne Axholm, IN, Aller Media

Er du træt? Så er du ikke alene. Hver anden af os kæmper med at falde i søvn på et eller andet tidspunkt i vores liv. Og der findes over 100 forskellige typer af søvnlidelser. CNN's sundhedsprogram, Vital Signs, har indsamlet de bedste tips fra forskere over hele verden til, hvordan du bedst og nemmest opnår en god nattesøvn

1. Sluk mobilen, computer og tv-skærm

Kig på mobilen og computeren en sidste gang en halv time, før du skal sove og skru ned for lyset.

Sådan lyder rådet fra Russell Foster, leder af Oxford Universitetsinstitut for søvn og døgnrytmer. Det blå lys fra mobilen, tv-skærmen og computeren kan undertrykke melatonin – et hormon, som hjælper dig til at sove – så du i stedet bliver mere vågen.

2. Spring ”lille én til at sove på” over

Fald ikke for fristelsen til at tage en lille én til at sove på. Alkohol forstyrrer nattesøvnen og giver en lettere søvn, så du nemt vågner ved den mindste lyd. Om natten bruger hjernen søvn som en opvaskemaskine til at blive frisket op – og alkohol forstyrrer dette arbejde og gør det sværere at huske, siger Russel Forster. Alkohol før sengetid kan også blive en dårlig vane, så du skal have ”en lille én” hver dag. Undgå alkohol fire timer før du skal sove i weekenden.

Her er lægens bedste søvnråd til sine veninder

3. Stå tidligere op

Det lyder brutalt, men at stå tidligere op end normalt, kan være en god ide, hvis du ikke kan sove om aftenen. Få så meget sollys om morgen som muligt. Det er videnskabeligt bevist, at især morgenlyset stabiliserer det indre sove/vækkeur i kroppen, forklarer Russel Forster fra Oxford Universitet.

4. Vask tavlen ren

Sæt tid af – fx når du slukker mobilen – til at tømme hovedet. Bare lave ingenting. Tag ikke bekymringerne med i seng”.

Spis dig til en flad mave med disse 12 madvarer

5. Træn regelmæssigt

Løb en tur, dyrk yoga eller tage en svømmetur. Fysisk træning gør kroppen træt, så du sover bedre. Husk at træne 6 timer før du skal sove. Hvis du træner lige inden sengetid, bliver kroppen overophedet – og så vågner alle sanser. Træning aktiverer nervesystemet og det fører til søvnløshed, hvis du træner for sent om aftenen.

6. Brug sengen til dens rette formål

Den er til sove i – og til sex. Sengen er ikke en arbejdsplads. Vask sengelinned en gang om ugen, luft dynerne, så sengen er indbydende at krybe ned i. Sådan lyder de officielle ”sov godt-”råd fra World Sleep day.

7. Sov ikke for varmt

Temperaturen skal ikke være mere end 16-19 grader i soveværelset.

Døjer du med oppustet mave? Her er syv tips til at få den flad igen hurtigt

8. Undgå koffein

Drop kaffe, te (minus urtete), sodavand og chokolade seks timer før du skal sove.

9. Undgå tung mad

Sukker, krydderier og tung mad skal nydes fire timer før du skal i seng. Du må godt spise en let snack, lyder det officielle råd.

10. Kom ind i rytmen

Stå op på samme tid – og gå i seng på samme tid. 

Kilder: edition.cnn.com,  worldsleepday.apps-1and1.com

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.