Lider du af farlige søvnproblemer? Synderen kan lure på jobbet

Der er sammenhæng mellem dårligt arbejdsmiljø og søvnproblemer. Det kan i værste fald forårsage diabetes, hjerteproblemer og stress, viser ny forskning.
Søvnproblemer, som besvær med at falde i søvn eller urolig søvn gennem natten, kan på sigt forårsage hukommelsesproblemer, stress, hjertekarsygdomme, overvægt og diabetes.
Søvnproblemer, som besvær med at falde i søvn eller urolig søvn gennem natten, kan på sigt forårsage hukommelsesproblemer, stress, hjertekarsygdomme, overvægt og diabetes. Foto: Iris/arkiv

Arbejder du hårdt, men får ikke særlig meget anerkendelse for det? Og har du ikke selv indflydelse på dine arbejdsopgaver og arbejdstid? Så har du måske også problemer med at sove. Og det kan have store konsekvenser for dit helbred, viser rapport fra Vidensråd for Forebyggelse. Det skriver Fagbladet 3F.

Søvnproblemer, som besvær med at falde i søvn eller urolig søvn gennem natten, kan på sigt forårsage hukommelsesproblemer, stress, hjertekarsygdomme, overvægt og diabetes. Ifølge rapporten er en af de ting, der kan påvirke ens søvn, om man føler sig anerkendt på sit job.

Belønning vigtigt

Et svensk studie viser blandt andet, at man har op mod 50 procent større risiko for at have søvnproblemer, hvis man ikke føler sig tilstrækkeligt anerkendt for sin indsats. Belønning for ens arbejde skal stå mål med indsatsen, forklarer professor i psykosocialt arbejdsmiljø, Anne Helene Garde.

- Det kan føre til dårligt arbejdsmiljø og søvnproblemer, hvis der er uoverensstemmelse mellem den energi og de færdigheder, en medarbejder lægger i sit arbejde, og den belønning, vedkommende får for arbejdet i form af anerkendelse eller løn, siger hun.

En anden faktor, der kan have indflydelse på søvnen, er høje psykiske krav på arbejdspladsen og manglende kontrol i forhold til ens arbejde. For eksempel indflydelse på hvordan ens arbejde tilrettelægges.

- Manglende indflydelse på for eksempel ens arbejdstid og opgaver er relateret til søvnproblemer, og omvendt viser studier, at en større grad af indflydelse på arbejdstiden kan skabe bedre psykosocialt arbejdsmiljø og færre søvnproblemer, siger Anne Helene Garde.

Seks guldkorn

Netop faktorer som at have indflydelse på egen arbejdstid og opgaver er vigtige for at sikre et godt arbejdsmiljø, og det er noget, der er fokus på, fortæller ansvarlig for arbejdsmiljø i 3F, Ulla Sørensen.

- Man opererer med det, vi kalder de seks guldkorn, som skal sikre et sundt arbejdsmiljø. Der skal være balance mellem din indsats på jobbet og den anerkendelse, du får. Ellers risikerer du at tage negative tanker med hjem, der påvirker søvnen og energiniveauet på arbejdet dagen efter, og så har du en ond spiral, siger hun.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.