Lider du af dårlig ånde? Sådan bliver du den kvit

Det er ikke specielt sexet at have dårlig ånde, men du kan tage kampen og sikre dig, at du ikke er en af de mange, som døjer med problemet.
Har du også været der? Eller er du der, hvor du må holde hånden over munden for at holde din dårlige ånde tilbage?
Har du også været der? Eller er du der, hvor du må holde hånden over munden for at holde din dårlige ånde tilbage? Foto: Scanpix/modelfoto

Hvis du har dårlig ånde, så kan du trøste dig med, at du ikke er den eneste. Ifølge Netdoktor.dk rammes hver femte dansker på et eller andet tidspunkt af dårlig ånde, som kræver mere end bare en tandbørste.

Her tænkes ikke på den mindre friske ånde, som alle har om morgenen før tandbørstningen. Men snarere på et problem, som kan antage et ret så voldsomt omfang, at det kan være meget ubehageligt for såvel den, der lider af det, som for familie, venner og arbejdskolleger - og i øvrigt alle i den nære omgangskreds, skriver Netdoktor.dk.

Ildelugtende bakterier

Årsagerne til dårlig ånde er mange, men hos ni ud af 10 skal årsagen findes i munden: Bakterier på tungen, i tandkødslommer eller i utætte fyldninger danner nemlig ildelugtende svovlforbindelser.

Også derfor er det vigtigt at børste tænder. Men du kan med fordel også børste din tunge - specielt den bageste del, hvor en stor del af bakterierne ophobes. Det skriver Videnskab.dk med reference til den norske mundforsker Alix Young Vik fra Oslo Universitet.

Forebyg tør mund

Du kan også forebygge dårlig ånde. Det gøres ved at sikre dig mod blandt andet tør mund. Derfor skal du sørge for at drikke vand mellem måltiderne. Og drik vand mellem genstandende, når der er alkohol på bordet.


Eksperter anbefaler, at man ikke bruger mundskyllemiddel, som indeholder antibakterielle stoffer, dagligt - medmindre der er en helt speciel grund til det, skriver Videnskab.dk. Foto: Scanpix/modelfoto

Tyggegummi og pastiller

Det er også en god idé at tygge sukkerfrit tyggegummi eller spise pastiller, som stimulerer spytproduktionen, skriver Videnskab.dk.

- Men der må absolut ikke være sukker i, da det giver anledning til en bedre vækst for de bakterier, som angriber tænderne og giver karies. Sukkeret er således med til at give huller i tænderne, der i sig selv også kan medføre dårlig ånde. Så væk med sukker i læskedrik, tyggegummi og pastiller. Det er ikke godt for tænderne, siger professor på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet Palle Holmstrup til Politiken.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.