Lidegaard støtter op om angrebet mod IS

Udenrigsministeren forventer, at USA har lavet "grundig vurdering" af folkeretten inden angreb i Syrien.
Lidegaard slår fast, at Danmark bakker op om bombeangrebene i Syrien.
Lidegaard slår fast, at Danmark bakker op om bombeangrebene i Syrien. Foto: MIRIAM DALSGAARD/POLFOTO

Danmark står bag USA, selvom vi ikke selv deltog i aktionen natten til tirsdag rettet mod de militante jihadister i Islamisk Stat (IS) i Syrien.

Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at USA med støtte fra Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Jordan, Bahrain og Qatar udførte en række luftangreb, der angiveligt har kostet over 100 mennesker livet.

- Danmark bakker op om de militæraktioner, der er foregået i nat. Dels foregår de jo på baggrund af Iraks anmodning om at forsvare sig selv. Og dels er det en koalition med deltagelse af andre lande fra regionens lande.

- Det lægger vi stor vægt på. Vi mener, det er meget vigtigt, at det ikke fremstår som Vesten mod islam. Det er det ikke, men en koalition, der forsøger at forsvare Irak og civilbefolkningen, siger Lidegaard.

Islamisk Stat har udråbt et kalifat i dele af Syrien og det nordlige Irak, og Danmark deltager i kampen mod islamisterne med et transportfly som en del af en bred koalition med cirka 40 lande.

Ifølge Lars Cramer-Larsen, major ved Forsvarsakademiet, er angrebet et klart brud på folkeretten, da det er foregået på syrisk territorium og ikke i Irak, der ellers specifikt har bedt omverdenen om hjælp.

Martin Lidegaard understreger, at Danmark ikke aktivt har deltaget i angrebet.

- Jeg forstår, at der er forskellige tolkninger af det (om det er et brud på folkeretten, red.). Men de finere detaljer er jeg ikke inde i.

- Jeg går ud fra, at der er lavet en grundig vurdering af det fra USA's side. Den støtte, jeg giver, er af politisk karakter, siger Martin Lidegaard.

Det danske militærfly bruges primært til at transportere våben, mandskab og forsyninger til lokale styrker i Irak.

Martin Lidegaard tror desuden ikke, at terrortruslen mod Danmark er blevet større på det seneste, selvom Islamisk Stat nævner Danmark i den seneste video fra oprørsbevægelsen.

- Det er selvfølgelig altid ubehageligt, når terrorister truer. Derfor er det af så stor betydning, at vi nu er oppe på 40 medlemmer af koalitionen, for jo flere vi er, jo mindre bliver truslen mod hver enkelt af os, siger Martin Lidegaard.

- Det er præcis i sådan en situation, at det er vigtigt at vise international solidaritet, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.