Lidegaard: Natolande sikrer luftforsvar

Estland, Letland og Litauens luftrum beskyttes af Natos kampfly, siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).
Udenrigsminister Martin Lidegaard fastslår, at Natolande beskytter det baltiske luftrum.
Udenrigsminister Martin Lidegaard fastslår, at Natolande beskytter det baltiske luftrum. Foto: Paul Chiasson/AP

Estland, Letland og Litauen står ikke alene uden luftforsvar, når russiske kampfly forsøger at krænke deres luftrum. Danmark og Norge har sammen med USA og andre Nato-lande udført "air policing" som luftforsvar over de tre baltiske lande.

Det fastslår udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter mødet i Helsingør med nordiske kolleger fra Sverige, Finland, Norge og Island samt baltiske kolleger fra Estland, Letland og Litauen.

- Som I ved, har Natolandene her (Danmark og Norge) vist solidaritet med de baltiske lande, siger Martin Lidegaard.

- Vi har både bidraget med "air policing" og anden indsats på jorden for at vise, at Nato er der, og at Nato tager artikel 5 (musketereden om, at et angreb på et Natoland er et angreb på dem alle) dybt alvorligt.

Estland, Letland og Litauen er dybt bekymrede efter Ruslands anneksion af Krimhalvøen og russisk militær støtte til separatister i det østlige Ukraine. Indtil slutningen af den kolde krig var de tre baltiske lande sovjetrepublikker.

- Vi forstår vore baltiske partneres bekymring. Vi har ikke taget nye beslutninger i dag. Det var ikke på dagsordenen, men vi holder os til den politik, vi har udstukket, siger Martin Lidegaard.

For nylig lovede forsvarsministrene fra Sverige, Finland, Norge og Danmark samt den islandske udenrigsminister at lave fælles militærøvelser samt at udveksle efterretning. Det skete i en kronik i den norske avis Aftenposten og i Morgenavisen Jyllands-Posten.

Snart letter den første fælles flyøvelse "Arctic Challenge" med finske, svenske, danske og amerikanske kampfly. Finland og Sverige er ikke med i Nato, men har et såkaldt "privilegeret partnerskab" med militæralliancen.

De fem nordiske lande har alle set russiske kampfly flyve helt til kanten af deres luftrum og har i Østersøen slukket deres transponere, så de ikke kan identificeres af civile fly.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.