Leif på kontanthjælp har fået job: Blev motiveret af nye regler

Leif Hansen Boytang havde været på kontanthjælp i over fire år, men da han for tre uger siden fik at vide, at 225-timersreglen ville påvirke ham, gik det stærkt. Mandag starter han på arbejde.
Leif Boytang fandt hurtigt et arbejde, da han blev oplyst om 225-timersreglen.
Leif Boytang fandt hurtigt et arbejde, da han blev oplyst om 225-timersreglen. Foto: Privat

Et skub ud i fattigdom og en svær fremtid eller et skub i retning mod et job?

Meningerne har været delte om konsekvenserne af 225-timersreglen, der træder i kraft den 1. oktober. 

Leif Hansen Boytang på 51 år fra Sønderborg er en dem, der har gået efter at få et job, efter han har har været på kontanthjælp i knap fem år.

- I de sidste fire til fem år, er det ikke gået så godt med at søge job. Det var først for et halvt år siden, at vi snakkede om, at jeg måske skulle i gang igen. Jeg havde ikke været så god til at aflevere ansøgninger, siger Leif Boytang.

Pludselig gav det bonus

Leif Hansen Boytang lider af både vejrtrækningsproblemer og problemer med hjertet, men det er ifølge ham ikke det, der har gjort, at han har været på kontanthjælp så længe. Han har ellers hele livet arbejdet i forskellige praktiske job, men da han for snart fem år siden blev fyret som maskinsnedker på grund af nedskæringer, kom han bare ikke rigtig igang igen. Men da han for tre uger siden blev informeret om, at 225-timers reglen ville ramme ham, så skulle det pludselig gå stærkt.

- Jeg skal jo have min medicin hver dag, og hvis de trækker 1.000 kroner om måneden, så må jeg jo halvere min medicin. Det går jo ikke. Så kommunen hjalp mig med at lave et CV, og det gav så bonus, siger Leif Boytang

Den bonus består i et arbejde, hvor Leif Boytang starter på mandag. Her skal han arbejde med forefaldende arbejde på en campingplads. Det var endda et job, som han selv fandt. 

- Selvfølgelig er jeg glad for at komme i gang igen. Det er jo rart. Jeg vil sige, at jeg blev motiveret af de nye regler, for da jeg fik det at vide, så begyndte jeg jo bare at ringe rundt for at finde noget arbejde, siger Leif Boytang.

Leif Boytang kan på grund af sit helbred ikke arbejde fuld tid, men han håber at være i stand til at arbejde de 18 timer om ugen, som aftalen med campingpladsen i første omgang går på. 

- Man fik jo lidt mere blod på tanden. 1.000 kroner er jo også en slags penge, siger Leif Boytang.

En arbejdsuge på 56,5 timer er urealistisk

Selvom Leif Boytang lynhurtigt fandt et arbejde, har han dog ikke en chance for at nå at tanke nok timer, inden reglen træder i kraft 1. oktober. Da han starter på mandag, vil det nemlig betyde, at han skal knokle 113 timer på to uger.

- Jeg fik det jo først at vide for tre uger siden. Det kan jeg jo ikke nå. Der er jo kun 24 timer i døgnet, siger Leif Boytang.

Selvom han er glad for at have fundet et arbejde og glæder sig til at komme igang, synes han, at det tre ugers varsel, han har fået, har været lige kort nok. At man skal arbejde for at få sin kontanthjælp, kan han til gengæld ikke se et problem i, medmindre man af helbredsmæssige årsager er ude af stand til det.

- Hvis man havde fået længere varsel, så syntes jeg, at det havde været fuldstændig i orden. Så har du jo lidt længere tid til at forberede dig. Kan man arbejde en time om uge, så skal man også arbejde en time om ugen. Det synes jeg er helt fint. Men så skal det også gælde for os alle sammen, og man skal have det at vide i god tid, siger Leif Boytang.

Heldigvis har Leif Boytang fået en opløftende besked fra Sønderborg kommune. Selvom han ikke når at optjene 113 timer inden 1. oktober, så har han nemlig fået udsættelse.

Så hvis han når timerne inden 30. november, kan han optjene de 1.000 kroner om måneden igen. Det synes han er en realistisk frist, og hvis helbredet holder til det, er han fortrøstningsfuld.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.