Ledighed på gal kurs: 732.000 står uden for arbejdsstyrken

Ledigheden steg for andet kvartal i streg i efteråret. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
Ledigheden er steget i dette efterår.
Ledigheden er steget i dette efterår. Foto: Bente Jæger

Ledigheden steg en smule i tredje kvartal, der da også var præget af lav økonomisk vækst.

Ifølge Arbejdskraftundersøgelsen fra Danmarks Statistik steg antallet af ledige, de såkaldte AKU-ledige, til 189.000 i kvartalet. Tredje kvartal strækker sig fra første juli til slutningen af september.

- Dette er en stigning på 3000 personer siden andet kvartal 2016 og på 12.000 personer siden første kvartal 2016, hvor ledigheden var på det laveste niveau siden 2009.

- Ledigheden toppede i andet kvartal 2012, og siden da er det først i 2016, at den er steget to kvartaler i træk, skriver Danmarks Statistik.

Med stigningen i tredje kvartal er ledigheden på sit højeste niveau siden 2014.

Opgørelsen, der tæller 15-64-årige, viser, at arbejdsstyrken er opgjort til 2,94 millioner mennesker, hvor af 2,75 millioner opgøres som beskæftigede.

Samlet viser opgørelsen, at 732.000 mennesker står uden for arbejdsstyrken.

Hos Dansk Erhverv overrasker onsdagens tal cheføkonom Steen Bocian.

- Det er overraskende, når man kigger på de øvrige kilder, som vi har for udviklingen på arbejdsmarkedet.

- Det er blandt andet en stigning i studerende, som gerne vil have et job, som gør, at AKU ledigheden stiger. Studerende, som gerne vil have et job er oftest på SU, og de modtager dermed ikke dagpenge, skriver han.

Der ud over skal onsdagens tal tages med et gran salt, da Danmarks Statistik er ved at skifte udbyder til statistikken. Det betyder, at der er færre deltagere i undersøgelsen, end der plejer, og at usikkerheden følgeligt er større.

- Andre og mere sikre statistikker vidner om, at der har været en pæn jobfremgang i tredje kvartal, og derfor skal vi heller ikke lægge for meget i dagens tal.

- Det vi reelt kan få ud af dagens tal er, at der bag køen registrerede ledige skjuler sig cirka 60.000 arbejdsløse, som ikke er registreret som arbejdsløse, men som står til rådighed for arbejdsmarkedet, skriver cheføkonom hos Arbejdernes Erhvervsråd Erik Bjørsted i en kommentar.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.