Ledige: Vi bliver taget som gidsler i politisk spil

Der vil altid være nogen, der springer over, hvor gærdet er lavest, mener stifteren af facebookgruppen 'En af 800.000', der er træt af at blive taget som gidsel i en politisk diskussion.
Det nytter ikke at blive ved med at tale ned til folk på overførselsindkomst, mener Claus Jansson, der er  stifter af facebookgruppen, der vil gøre op med fordommene.
Det nytter ikke at blive ved med at tale ned til folk på overførselsindkomst, mener Claus Jansson, der er stifter af facebookgruppen, der vil gøre op med fordommene. Foto: Privat

Claus Jansson stiftede facebookgruppen En af 800.000 fordi han var træt af at blive talt ned til i debatten, som en af de 800.000 danskere på offentlig forsørgelse.

Han er selv flexjobber med nedsat arbejdsevne på grund af en tidligere arbejdsskade som chauffør. Dermed indgår han i tallet 800.000, som - ifølge ham - ofte bliver brugt som betegnelse for en hel gruppe mennesker på overførselsindkomst, der ikke gider at arbejde.

- Men det et helt forkert udsagn, og det er generelt forkert overfor de berørte medborgere, mener Claus Jansson.

Tal op, ikke ned til os

Flere økonomer og forskere kritiserer, ifølge jp.dk, politikerne for at bruge antallet 800.000 om offentligt forsørgede i den arbejdsdygtige alder. Tallet dækker nemlig også over eksempelvis personer på barsel, førtidspension eller i fleksjob, der reelt set ikke har mulighed for at tage et almindeligt fuldtidsjob.

Claus Jansson, der er selvudnævnt talsmand for facebookgruppen, mener, at politikerne i stedet burde begynde at tale gruppen på overførselsindkomst op, i stedet for at fokusere på få negative eksempler.

- Der er givetvis nogen, der ikke gider at arbejde. Der vil jo altid være nogen, der springer over, hvor gærdet er lavest. Sådan er det alle steder. Men derfor skal man ikke belaste en hel befolkningsgruppe, siger Claus Jansson.

Jobbonus giver ingen mening

Han er heller ikke begejstret for regeringens nye udspil, der vil belønne langtidsledige, der kommer i arbejde med en pengepræmie på op til 1.500 skattefrie kroner.

- Problemet ligger jo ikke  i vores vilje til at tage et arbejde. Udfordringen ligger i, at vi skal have nogle flere job. Det nytter ikke, at man bliver ved at stille de ledige op i en kø, hvor der ikke er nogen udsigt til job. Det giver jo ingen mening!

Claus Jansson mener, at de ledige bliver sat i bås, når politikerne kommer med forslag som dette. Det får dem til at fremstå som nogle, der kun gider arbejde, hvis de får en gevinst.

- Vi bliver taget som gidsler i et politisk spil, hvor vi ikke selv har mulighed for at sige fra, siger han.

Spil af samfundets penge

Han mener, at økonomiske incitamenter er noget af det ringeste, man kan byde ledige. Det er nemlig det sociale samvær, arbejdsmiljøet, udfordringerne, ansvaret ved at have et arbejde og den personlige udvikling, der betyder mest.

Han understreger, at de ledige selv har et ønske om at komme i job:

- Denne jobbonus på 1.500 kroner giver kun mening for dem, der er reelt set er arbejdsparate. Men de ville jo alligevel gå ud og tage et arbejde, hvis der vel og mærke var et arbejde til dem. Så er det ikke spild af samfundets penge, spørger Claus Jansson.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.