Ledige Sophy: Lønforsikring gav ro til at søge nyt job

Ligesom 188.000 andre danskere er pædagogen Sophy Hermansen dækket af en lønforsikring. Den giver en ekstra økonomisk tryghed oveni dagpengene og har gjort det lettere at finde nyt job.
Pædagogen Sophy Hermansen har været ledig siden juni. Men takket være en lønforsikring, får hun en ekstra indtægt oveni dagpengene.
Pædagogen Sophy Hermansen har været ledig siden juni. Men takket være en lønforsikring, får hun en ekstra indtægt oveni dagpengene. Foto: Privat/Nils Meilvang, Scanpix

Da Sophy Hermansen fra Viborg mistede jobbet i juni, var forestillingen om at skulle på dagpenge ikke just opløftende. Men udsigten blev lidt lysere, da hendes fagforening gjorde hende opmærksom på, at hun var omfattet af en lønforsikring.

45-årige Sophy Hermansen arbejdede som pædagog på et forsorgshjem og er derfor medlem af fagforeningen Socialpædagogerne, som har valgt at tegne en kollektiv lønforsikring for medlemmerne. Den betyder, at ledige kan få en ekstra månedlig indtægt som supplement til dagpengene.

Ingen pengepanik

- Som pædagog opretholdte jeg en god løn. Derfor var der meget langt ned til, hvad man får på dagpenge. Lønforsikringen har gjort, at det ikke var helt så slemt rent økonomisk at blive ledig, fortæller Sophy Hermansen.

Hun får hver måned 4.424 kroner før skat gennem lønforsikringen, som samen med dagpenge maksimalt dækker 80 procent af ens enskomst. Selvom det ikke er alverden, betyder det stadig meget, når man har hus, bil, hund og to børn.

- Det er selvfølgelig ikke en guldgrube, men det betyder alligevel meget, når man får en stor nedgang i sin indtægt. Pengene lander på et rigtig tørt sted, siger Sophy Hermansen.

Solidarisk ordning

En del fagforeninger tilbyder lønforsikringer, som medlemmerne selv kan vælge, om de vil købe. Den slags forsikringer er markant dyrere end den kollektive, obligatoriske forsikring, som Socialpædagogerne har valgt.

Sophy Hermansen sætter stor pris på, at Socialpædagogerne har valgt en kollektiv ordning, som alle medlemmerne betaler i fællesskab.

- Jeg kan godt lide tanken om, at man hæfter solidarisk for hinanden. Forsikringen dækker alle, og alle er med til at betale. Det synes jeg er hele ånden i at være i en fagforening, siger Sophy Hermansen.

Ro til at søge nyt

Sophy Hermansen har sammen med sin mand fra starten indrettet økonomien sådan, at den godt kan klare perioder med ledighed. Alligevel har det ekstra tilskud været rart. Den gav blandt andet ro til, at hun kunne søge nyt job.

- Jeg har fået nyt arbejde på et Jobcenter fra november. Lønsikringen har gjort, at jeg ikke har skullet sidde og tænke på, om jeg havde nok til huslejen, til bilen eller til diesel, når jeg skulle ud og aflevere ansøgninger, fortæller hun.

Lønforsikren kan trækkes fra i skat og koster 34 kroner om måneden. Selvom den kun dækker de første seks måneders ledighed, har Sophy Hermansen stadig været meget glad for den ekstra tryghed.

- Hvis man regner med at hurtigt at kunne job igen, gør det, at man ikke behøver at gå i panik over sin økonomi. Det giver et ekstra overskud, så man ikke behøver tænke "katastrofe", selvom man bliver ledig, siger Sophy Hermansen.

Fakta om lønforsikringer

Der findes overordnet to slags lønforsikringer. Den ene type er et alternativ til dagpengesystemet, mens den anden - og hyppigst brugte - giver et tilskud oveni dagpengene.

Lønsikring og dagpenge må tilsammen maksimalt dække 82,8 procent af ens hidtidige indtægt.

Mange fagforeninger og a-kasser tilbyder lønsikring som et produkt, man kan tilkøbe som medlem.

I HK Stat, HK Kommunal og Socialpædagogerne er der indgået en kollektiv, obligatorisk lønsikring, som dækker alle, der også er medlem af forbundenes a-kasser.

Den kollektive løsning betyder, at det kan gøres langt billigere, end hvis medlemmerne selv skulle tegne forsikringen.

Omkring 188.000 danskere var i 2014 dækket af en lønforsikring. Cirka halvdelen var omfattet af en kollektiv lønforsikring. Resten har tegnet den individuelt.

Kilde: Alka, Forsikring & Pension, AK Samvirke


 

UDVID

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.