Ledige forskelsbehandles under genoptjening

Ledige med lav uddannelse har ringere vilkår for genoptjening af dagpenge end ledige akademikere.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt lovede lørdag, at Socialdemokraterne vil lave nye dagpengeregler.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt lovede lørdag, at Socialdemokraterne vil lave nye dagpengeregler. Foto: RENÉ SCHÜTZE/POLFOTO

Når ledige kommer i arbejde via jobrotation, genoptjener de ikke dagpenge. Men det gør ledige akademikere, når de indgår i den lignende videnpilotordning.

Den forskelsbehandling er direkte diskriminerende, vurderer eksperter på området, og kritikken bakkes op af fagbevægelsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Man diskriminerer dem, der kommer i et jobrotationsprojekt, mens man til gengæld tilgodeser akademikergruppen, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Reglerne siger, at offentligt støttede ordninger ikke giver ret til genoptjening af dagpenge. Det håndhæves for jobrotation, men videnpilotordningen er undtaget fra reglerne, og derfor har ledige akademikere bedre vilkår end de ledige i jobrotation.

Den ordning bruges typisk af ufaglærte eller lavt uddannede ledige, der vikarierer for fastansatte på efteruddannelse.

Enhedslisten og SF kræver ændringer af dagpengereformen i finansloven. Begge partier har optjeningen af retten til dagpenge i jobrotation som et centralt krav.

I regeringen anerkender både Socialdemokraterne og De Radikale, at forskelsbehandlingen er uhensigtsmæssig, men de afviser alligevel at ændre reglerne, før dagpengekommissionen er færdig i september 2015.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.